Burse - Fonduri mutuale

In lipsa investitorilor straini, Bursa bate pasul pe loc

11.03.2008, 20:38 16

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucuresti au inregistrat ieri variatii usoare, in conditiile unei lichiditati scazute, specifica ultimelor doua saptamani.
Brokerii spun ca activitatea slaba de pe Bursa este cauzata de nehotararea investitorilor autohtoni, care in lipsa celor straini nu sunt dispusi sa tranzactioneze nici ei pe piata.
"Volumele se mentin in continuare scazute, in piata neexistand ordine mari de vanzare, iar activitatea mai slaba a investitorilor straini sau de calibru ii tin si pe cei mai mici in asteptare. In piata exista o stare de nehotarare, iar volumele mici sunt explicate si prin faptul ca stirile negative legate de contextul intern sunt asimilate intr-o proportie ridicata in preturile actuale", spune Andreea Ciobanu, responsabil al departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Bursa americana a inchis noaptea trecuta cu scaderi nesemnificative, indicele S&P 500 coborand cu 0,3%.
Indicii europeni erau spre sfarsitul sedintei de ieri aproape neschimbati, cu indicele german DAX urcand cu 0,1%, cel englez FTSE 100 pe minus cu 0,2%, iar indicele francez CAC 40 in scadere cu 0,4%.
Brokerii spun ca pe fondul corelatiei cu pietele internationale Bursa a mers mai mult pe minime de la inceputul anului si a inregistrat scaderi mai accentuate comparativ cu alte piete emergente.
SIF-urile au inchis ziua cu o scadere in medie de doar 0,1%.
Indicele BET a adaugat ieri 0,8%, ajutat in principal de titlurile petroliere, Rompetrol Rafinare si Petrom, care au avansat cu 3,8% si respectiv 1,8%.
Actiunile BRD au inregistrat o crestere usoara, de 0,5%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania au ramas la acelasi nivel de inchidere din sedinta precedenta.
Actiunile Impact Bucuresti au fost printre putinele care au inregistrat ieri scaderi, acestea inchizand cu o corectie de 4,1%. "In continuare, din punctul meu de vedere, raman aceleasi probleme legate de contextul intern si performantele macroeconomice, investitorii straini, care dau trendul in general pe piata, fiind foarte sensibili la astfel de informatii. Potrivit rapoartelor de context, pietele emergente nu ar trebui sa fie afectate foarte mult de incetinirea cresterii economice la nivel global, insa tarile cu deficite mari ar putea fi afectate in mod indirect", spune Andreea Ciobanu.

Actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a inregistrat ieri o crestere de 1,8%, pe fondul celor mai mari tranzactii din piata, ce au depasit nivelul de 2,5 milioane de lei (aproximativ 637.000 euro). Ultimul pret de achizitie al unei actiuni Petrom a fost de 0,40 lei/actiune, dupa ce la inceputul sedintei de tranzactionare acestea au atins un minim de 0,389 lei/actiune. De la inceputul acestui an, titlurile Petrom au pierdut aproape 20%. Petrom a anuntat ca intentioneaza sa se extinda pe plan international in Moldova, Bulgaria si Serbia si Muntenegru, compania fiind prezenta pe aceste piete de la inceputul anului 2006, cand actionar majoritar a devenit grupul austriac OMV.

Titlurile Erste Bank (EBS) au inregistrat ieri o corectie de 0,1%, valoarea tranzactiilor atingand nivelul de 2,24 de milioane de lei (aproximativ 602.000 euro). Pretul mediu de achizitie al unei actiuni Erste a fost de 134.700 de lei/actiune, inchizand sedinta de tranzactionare la un pret de 135.900 lei/actiune. Pe parcursul sedintei de ieri de la Bursa, titlurile Erste Bank au coborat pana la un minim de
134 lei/actiune si au atins un prag maxim de 136,2 lei/actiune. Cotatia de inchidere de ieri se afla la circa 3% sub cea la care aceste titluri au fost tranzactionate prima data pe Bursa, din urma cu trei saptamani. Capitalizarea de piata a Erste a coborat din nou sub pragul de 12 miliarde de euro.

Actiunile Societatii de Investitii Financiare Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat ieri o corectie de 0,7%, tranzactiile desfasurate in cadrul sedintei bursiere depasind nivelul de 2,1 milioane de lei (aproximativ 564.000 euro). Ultimul pret de achizite al unei actiuni SIF Banat-Crisana a fost de 2,78 lei/actiune, dupa ce a atins un prag maxim de 2,82 lei/actiune. SIF Banat-Crisana a raportat cel mai mare profit dintre SIF-uri in 2007, de 122 milioane de lei (36,5 mil. euro, iar la finele lunii ianuarie societatea de investitii raporta un activ net de 1,91 miliarde de lei. In ultimii doi ani SIF Banat-Crisana a inregistrat o crestere a capitalizarii de 11%, atingand nivelul de 1,48 de miliarde de lei.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti (IMP) au pierdut ieri 4,1%, pe fondul unor tranzactii care au atins nivelul de 513,5 mii lei (aproximativ 137.000 de euro). Pretul mediu de achizitie al unei actiuni Impact a fost de
0,26 lei/actiune, acesta scazand spre sfarsitul sedintei de tranzactionare la
0,25 lei/actiune, pret de aproape doua ori mai mic decat nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. Anul trecut compania a inregistrat un profit de 77,6 milioane de euro (295,2 milioane de lei), de 2,4 ori mai mare decat profitul inregistrat in 2006. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat anul trecut la 33,4 milioane de euro
(116,2 milioane de lei).

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inregistrat in cursul sedintei bursiere de ieri o crestere de aproximativ 1%, nivelul tranzactiilor ridicandu-se la valoarea de 67,4 mii lei (18,1 mii euro). Ultimul pret de achizitie al unei actiuni Carpatica a fost de 0,32 lei/actiune. Banca Comerciala Carpatica vrea sa-si majoreze capitalul social cu 12,68 mil. lei (3,4 mil. euro) prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului trecut si din primele de emisiune incasate in majorarea anterioara, si distribuirea de actiuni gratuite. Daca propunerea va fi adoptata, actionarii inregistrati la data de 9 mai 2008 vor primi circa 7,1 actiuni gratuite la fiecare 100 de titluri detinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO