Burse - Fonduri mutuale

În lipsa investitorilor, piaţa continuă să scadă puţin câte puţin

În lipsa investitorilor, piaţa continuă să scadă puţin câte puţin

Autor: Monica Juganaru

10.04.2012, 00:04 391

Bursa de la Bucureşti a închis se­siunea de luni în scădere cu 0,94%, într-o piaţă în care prudenţa investi­torilor lo­cali şi absenţa celor străini au menţinut lichiditatea la un nivel redus, apropiat de cel de vineri, când a fost consemnat cel mai scăzut rulaj din ultimele trei luni.

Scăderea pieţei a venit pe volume de tranzacţionare reduse, în condiţiile în care marile burse europene au fost în­chise luni, a doua zi de Paşte la ca­tolici. Operaţiunile cu acţiuni au totalizat 8,15 mil. lei (1,86 mil. euro), va­loare nesem­ni­ficativ mai mare faţă de cea de vineri, de 8,02 mil. lei (1,8 mil. euro).

La finalul sesiunii precedente a fost înre­gistrat cel mai redus nivel din 10 ianua­rie, când operaţiunile au cumulat numai 7,6 mil. lei (1,7 mil. euro).

"Piaţa a continuat corecţiile insta­late încă de săptămâna trecută, în con­diţiile în care pieţele europene au fost închise. Tipice acestei ultime pe­rioade au fost volumele foarte scă­zute, cauzate probabil de interesul mai scăzut al in­vesti­torilor în această perioadă, întrucât rezul­tatele financiare anuale şi propu­ne­rile de dividend au fost încor­po­rate în pre­ţuri", a declarat Darie Moldovan, spe­cialist produse noi şi market-making în cadrul Broker Cluj.

Pentru această săptămână, Mol­do­van spune că este foarte posibil ca volu­mele de transfer să rămână scăzute.

La închiderea pieţei principale, in­di­cele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,36%, iar titlu­rile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,87% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,12%, iar in­dicele extins BET-XT a coborât cu 1,26%. BET-XT reflectă evoluţia pri­melor 25 de acţiuni în funcţie de lichi­ditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Acţiunile FP s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu ope­ra­ţiuni de 2,31 milioane lei. Ultimul transfer de luni s-a făcut la 0,5745 lei, preţ în scădere cu 0,86%.

Pe locul secund după lichiditate s-au plasat acţiunile Transelectrica (TEL), cu transferuri de 970.000 lei, iar ultimul preţ de luni a fost de 15,14 lei, cu 0,92% sub cotaţia de vineri.

Cotaţia acestor acţiuni a scăzut cu 6,2% în ultimele două săptămâni, de la finalul ofertei prin care statul a vândut 15% din acţiunile Transelectrica (TEL), apropiindu-se tot mai mult de preţul din tranşa investitorilor mari din oferta publică, de 14,9 lei/titlu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au fost puţin mai activi decât vineri, tran­zac­ţionând acţiuni de 710.000 lei. faţă de ru­lajul de 156.100 lei (35.000 euro) înre­gistrat vineri.

Bursa din Statele Unite a deschis în scă­dere şedinţa de tranzacţionare de luni, după datele sub aşteptări privind piaţa muncii anunţate vineri, când piaţa americană a fost închisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO