Burse - Fonduri mutuale

În cinci ore NEPI a strâns 59 mil. euro, dar nu la BVB

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Andrei Chirileasa

16.04.2013, 00:08 1175

Fondul imobiliar NEPI, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa românească de real estate în ultimii ani, a strâns în câteva ore circa 59 de milioane de euro (700 de milioane de ranzi sud-africani) de pe bursa de la Johanesburg (Africa de Sud).

Fondul a anunţat dimineaţă (la ora 10:00) lansarea unei oferte de acţiuni de tip Accelerated Book Building în valoare de 42 mil. euro (500 mil. ranzi sud-africani), iar la ora 15:00 a anunţat închiderea ofertei.

„NEPI a încheiat oferta ABB. Datorită cererii puternice, majorarea de capital s-a făcut pentru 700 de milioane ranzi sud-africani (ZAR). La acest nivel, oferta a fost suprasub­scrisă“, se arată în anunţul NEPI.

Performanţa este spectaculoasă, având în vedere că pe bursa de la Bucureşti ofertele publice de vânzare de acţiuni durează în general 10 zile şi nicio companie nu a încercat până acum vreo ofertă de tip Accelerated Book Building, deşi acestea sunt populare pe pieţele dezvoltate. Oferta NEPI nu s-a adresat însă investitorilor din România.

Fondurile atrase în urma ofertei ar putea fi folosite pentru noi achiziţii. NEPI deţinea la finalul anului trecut 41 de proprietăţi cu o suprafaţă închiriabilă totală de 279.000 de metri pătraţi şi o valoare justă cumulată de 445 mil. euro, cea mai mare parte a proprietăţilor fiind în România.

La începutul acestui an, NEPI şi-a adăugat în portofoliu şi clădirea de birouri Lakeview, pe care a cumpărat-o de la Dinu Patriciu pentru 61,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO