Burse - Fonduri mutuale

În această seară ​Raiffeisen şi Wood încearcă să vândă pe pieţele financiare 230 de milioane de acţiuni Petrom

În această seară ​Raiffeisen şi Wood încearcă să...

Autor: Cristian Hostiuc, Andrei Chirileasa

26.11.2012, 18:48 2373

Raiffeisen Capital&Investment, firma de brokeraj a grupului Raiffeisen, şi cehii de la Wood au primit mandat din partea unui client ca să vândă un pachet de 230 de milioane de acţiuni OMV Petrom (SNP), reprezentând 0,4% din capitalul companiei, potrivit unor surse din piaţă.

La preţul de închidere de luni, de 0,4005 lei/acţiune, valoarea pachetului este de circa 20 de milioane de euro.

Brokerii vor organiza un plasament privat, respectiv vor încerca să adune la un loc mai mulţi clienţi mari şi vor cere oferte din partea acestora pentru întregul pachet sau pentru părţi din acesta, iar în funcţie de ofertele primite vânzătorul va decide dacă face sau nu tranzacţia. Cea mai mare tranzacţie de acest fel derulată pe bursă a fost vânzarea de către BERD a unui pachet de 5% din acţiunile BRD în februarie 2011, pentru peste 100 de milioane de euro.

Nu se ştie încă cine a scos la vânzare acţiunile, dar sunt puţini investitori care deţin pachete atât de mari de acţiuni Petrom. Unul dintre ei este Fondul Proprietatea, care deţine 20,11% din companie încă de la înfiinţare şi ar putea testa piaţa, potrivit unor surse din piaţă. FP a mai lucrat cu Wood şi la alte tranzacţii derulate în ultimii doi ani, iar Raiffeisen a condus consorţiul care a listat FP la bursă în februarie 2011.

Şi fondurile de investiţii administrate de americanii de la Artio mai deţineau la finalul lunii iulie un pachet de 0,81% din Petrom. Artio şi-a lichidat în ultimul an majoritatea deţinerilor de pe bursă şi acum încearcă să scape şi de Petrom şi BRD, cele mai mari poziţii ale sale.

În afară de OMV şi Ministerul Economiei, alţi doi investitori mai deţin pachete de peste 0,4% din Petrom, respectiv BERD, cu 2,03%, şi SIF Oltenia, cu 1,09%. SIF Oltenia şi-a majorat însă participaţia în ultimii ani. La fel şi americanii de la Franklin Templeton, care au cumpărat masiv Petrom de pe bursă prin fondurile pe care le administrează.

Interesul pentru acţiunile Petrom este ridicat, în condiţiile în care compania a anunţat la începutul anului că a descoperit resurse uriaşe de gaze naturale în Marea Neagră, în perimetrul pe care-l explorează împreună cu americanii de la Exxon. Zăcămândut descoperit ar putea asigura consumul intern al României pe o perioadă de 6 ani şi ar putea valora în jur de 17 mld. euro, dar exploatarea comercială va începe abia prin 2018.

În plus, Petrom a raportat profituri record în ultimii doi ani. Anul trecut, profitul net al grupului s-a ridicat la 3,76 mld. lei (885 mil. euro), iar în primele nouă luni ale acestui an câştigurile au fost de 2,89 mld. lei (652 mil. euro), cu 1% mai mici decât în aceeaşi perioadă a lui 2011. Astfel, compania ar putea distribui şi anul viitor dividende consistente.

În acest context, acţiunile Petrom au crescut cu 39% de la începutul anului, capitalizarea companiei fiind în prezent de 5 mld. euro.

La jumătatea anului trecut, statul nu a reuşit să vândă pe bursă un pachet de 9,84% din acţiunile Petrom la un preţ minim de 0,37 lei/acţiune, dar între timp condiţiile de pe pieţe s-au îmbunătăţit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO