Burse - Fonduri mutuale

De ce împrumută Hidroelectrica 1,25 mld. lei de la BRD pentru investiţii în anul în care plăteşte dividende de 2,3 mld. lei? Compania de stat plăteşte dividende mai mari ca profitul net pentru al cincilea an consecutiv

De ce împrumută Hidroelectrica 1,25 mld. lei de la BRD...

Autor: Liviu Popescu

08.06.2021, 11:00 6048

♦ 12 iulie 2021 - plata pentru dividendul din profit, iar 30 septembrie – pentru cel special

Pentru al cincelea an consecutiv, Hidroelectrica – cel mai mare producător de energie electrică din România, plăteşte către Ministerul Energiei (acţionar cu 80%) şi Fondul Proprietatea (20%) dividende mai mari decât profitul net.

Iar în 2021 – care ar fi trebuit deja să fie an tranzacţionabil pentru companie pe baza promisiunilor guvernului, Hidroelectrica a accesat cel mai mare împrumut acordat de o bancă unei companii de stat: 1,25 mld. lei de la BRD pentru investiţii la o dobândă confidenţială.

Creditul accesat în T1/2021 se va reflecta în poziţia bilanţieră a Hidroelectrica aferentă primului semestru (dacă FP va publica acest aspect), fie la nivelul anului 2021 atunci când societatea va publica raportul anual.

Compania a încheiat anul 2020 cu datorii financiare de 53 mil. lei, ceea ce corespunde unui grad de înda­torare de 0,36% raportat la capita­lurile proprii de 14,5 mld. lei, potrivit calculelor ZF. Spre comparaţie, la 2019 gradul de îndatorare era de 0,6%.

„Contractarea unor credite pentru finanţarea activelor duce la îmbunătăţirea structurii capitalurilor proprii. Dobânda împrumutului contractat de la BRD reprezintă un element confidenţial al contractului încheiat cu banca“, au transmis repre­zentanţii Hidroelectrica la solicitarea prin care ZF a întrebat care sunt factorii care stau la baza creditului mamut şi la ce dobândă. 

Spre comparaţie profitul net realizat în 2020 de cel mai mare producător de energie electrică din România a fost de 1,45 mld. lei, din care la propria iniţiativă Hidroelectrica o să plătească dividende de aproape 1,3 mld. lei. Ulterior propunerii de repartizare, Fondul Proprietatea – acţionar cu 20%, a solicitat 1 mld. lei din rezultatul reportat, propunerea fiind acceptată de Ministerul Energiei – acţionar majoritar.

Potrivit datelor din raportul anul, la final de 2020 Hidroelectrica avea 1,7 mld. lei în depozite şi 2,1 mld. lei rezultat reportat. Ulterior, potrivit datelor FP la T1/2021, poziţia de numerar netă a companiei era de 2,9 mld. lei. Aşadar de ce nu a apelat la aceste resurse mai ales în contextul în care de cinci ani compania de stat plăteşte dividende mai mari decât profitul net?

“Operaţiunile efectuate de companie privind distribuirea de dividende (1.286 mil lei din profitul net) şi distribuirea de rezultat reportat de 1.000 mil. lei au la bază o eficientizare a costurilor capitalului, în continuare societatea având un grad de îndatorare redus faţă de sectorul de activitate reprezentativ, chiar şi după atragerea creditului de 1.250 mil. lei”, a transmis Hidroelectrica.

Dacă rata de rentabilitate a proiectelor pe care Hidroelectrica vrea să le dezvolte în baza acestui credit este superioară costului creditului, atunci proiectele de investiţii realizate cu împrumuturi bancare aduc plus valoare pentru acţionari, spun analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO