Burse - Fonduri mutuale

Impozitul pe Bursă ar putea reveni în sarcina brokerilor

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

08.12.2010, 23:50 13

DeputaŢii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci au aprobat,marţi, un amendament la Ordonanţa de Urgenţă pentru modificareaCodului fiscal (OUG 58/2010) prin care veniturile rea­lizate pepiaţa de capital să fie impo­zi­tate prin reţinere la sursă decătre firmele de brokeraj.

Iniţial ordonanţa prevedea că "Câştigul net/Pierderea netă sedeter­mină la sfârşitul fiecărui trimestru ca diferenţă întrecâştigurile şi pierderile înre­gistrate cumulat de la începutulanului, ca urmare a tranzacţionării titlu­rilor de valoare, alteledecât părţile so­ciale şi valorile mobiliare în cazul socie­tăţilorînchise. Câştigul net deter­minat/Pierderea netă determinată lasfârşitul fiecărui trimestru se calculează de către contribuabil,pe baza decla­raţiei de impunere trimestriale".

Preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci, deputatul PSDViorel Ştefan, a afirmat că amendamentul votat permite doarmodificarea modu­lui de colectare a impozitului, respectiv lareţinerea la sursă.

"Cred că am rezolvat o problemă pe care o sesizează cei dinpiaţa de ca­pital, că de o jumătate de an s-a pro­dus o oarecarebulversare în materie. Până la apariţia Ordonanţei 58 veniturilerea­li­zate pe piaţa de capital erau im­pozitate prin reţinere lasursă de către societăţile de intermediere finan­ciară, iar osocietate făcea această decla­raţie pentru toţi clienţii săi. Dupăapariţia OUG 58 s-a introdus o pre­vedere care spune că aceastăplată a impozitelor se face personal de către fiecare persoanăfizică care realizează venituri din piaţa de capital", a spusŞtefan.

El a menţionat că prevederea potrivit căreia regularizarea seface tri­mestrial a fost menţinută. Potrivit ordonanţei,câştigurile nete obţinute pe Bursă vor fi impozitate cu 16% lasfârşitul fiecărui trimestru, iar la finalul anului se va faceregularizarea.

Totodată, deputaţii au respins un amendament potrivit căruiacâştigurile realizate pe termen lung pe bursă ar fi fost impozitatediferenţiat.

Anterior intrării în vigoare a OUG 58/2010, impozitul a fost de1% pentru câşti­gurile realizate din vânzarea instrumentelorfinanciare deţinute mai mult de un an şi de 16% pentrutran­zacţiile cu titluri păstrate în portofoliu mai puţin de un an.Totodată, firmele de brokeraj reţineau la sursă anticipat 1% dincâştigurile realizate de investi­tori, iar regularizarea eraefectuată la finele anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO