Burse - Fonduri mutuale

Impact, mai ieftina fara drept de subscriere

08.05.2003, 00:00 12

Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au scazut cu ieri cu 15% dupa trecerea detei de referinta care dadea actionarilor dreptul de a subscrie actiuni la un pret mult mai mic fata de cel de la Bursa. Toate transferurile de ieri s-au realizat la 4.500 lei/actiune.
Actionarii inregistrati la data de 22 aprile vor putea subscrie la pretul de 2.450 lei/actiune. Un alt motiv al scaderii actiunilor Impact, care va continua probabil si azi, este ca investitorii au putut sa vanda incepand de ieri actiunile subscrise la inceputul anului la un pret mult mai mic fata de cotatia de la Bursa. Unii din investitori s-au grabit sa isi incaseze castigurile. Valoarea transferurilor de ieri cu actiunile societatii a fost de 137 milioane de lei.
Valoarea totala a tranzactiilor de ieri a fost extrem de redusa, iar lipsa lichiditatii a produs variatii semnificative de pret pentru unele din societatile cotate. Indicele BET a pierdut aproape 0,8%, in timp ce societatile de investitii financiare au urcat, in medie, cu 0,4%. Conform brokerilor principala cauza a acestor evolutii a fost lipsa de pe piata a unora dintre cele mai importante companii listate. "Piata a mers foarte slab in ultimele zile. O parte dintre companiile mari, acelea care trag piata in sus, au fost suspendate. Acest fapt a determinat si o scadere a valorii tranzactiilor cu actiunile societatilor mai mici. Cei mai multi dintre investitori se uita mai intai la evolutia actiunilor vedeta inainte de a lua decizii de cumparare", a explicat Radu Popescu, trader la Romcapital.
Petrom si Banca Romana pentru Dezvoltare au fost suspendate si ieri. Actiunile BRD vor fi reluate azi la tranzactionare, dupa ce banca a transmis Bursei toate materialele aprobate de actionari in ultima Adunare Generala. Actiunile Petrom vor ramane suspendate in continuare, datorita faptului ca societeta nu a transmis toate documentele de la AGA din 22 aprilie.
Actiunile SIF Banat-Crisana si cele ale SIF Transilvania au fost ieri cele mai tranzactionate de pe piata. Cotatiile celor doua actiuni au urcat ieri cu 1,7% pana la 3.050 lei/actiune. SIF Moldova a pierdut 2% fata de cotatia anterioara si a ajuns la 2.400 lei/actiune, in timp ce SIF Oltenia si SIF Muntenia au ramas la cotatia de marti.
Dupa o evolutie linistita, actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta de tranzactionare la 3,100 lei/actiune, in scadere cu 1,6% fata de ziua anterioara. Valoarea operatiuinilor de ieri cu actiunile bancii a fost de 1,6 miliarde de lei.
Printre cresterile spectaculoase de pret s-au numarat ieri actiunile Turbomecanica Bucuresti si cele ale Bermas Suceava. Actiunile Turbomecanica au urcat cu 13% pana la 35.000 lei/actiune, iar cele ale Bermas cu 15% pana la 13,800 lei/actiune.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ranmicu Valcea nu si-au gasit ieri cumparator nici la un pret cu 15% mai mic fata de cel din ziua anterioara - 1,160 lei/aciune.

Piata Rasdaq
Heidelberg Cement a reusit sa atraga actiuni in valoare de 163 miliarde de lei ale producatorului de ciment Casial Deva in cadrul ofertei obligatorii de preluare.  Cele peste 15 milioane de actiuni cumparate reprezinta 7,9% din capitalul Casial. Pretul oferit de compania germana a fost de 10.500 lei
Doar 1% din actiunile Casial au ramas astfel in proprietatea actionarilor minoritari. Principalul actionar care a subscris in cadrul ofertei a fost VCP Capital Partners AG, care contola 6,4% din actiuni. Tilurile Casial vor ramane suspendate de la tranzactionare si vor fi apoi delistate de pe piata RASDAQ.
In piata, cele mai lichide actiuni au fost cele ale producatorului de ulei Argus Constanta. Cotatiile au oscilat intre 280.000 si 290.000 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 1,6% fata de valoarea anterioara. Valoarea operatiunilor de ieri cu actiuni Argus a fost de 475 milioane de lei.
Pretul actiunilor producatorului de bere Brau Union Romania a urcat in sedinta de ieri pana la cel mai mare pret inregistrat de la inceputul acestui an - 33.000 lei/actiune. Cotatia medie de ieri a consemnat o crestere de 1,5% fata de valoarea precedenta. Tranzactiile de ieri cu actiunile producatorului de bere au totalizat 425 milioane de lei.
La categoria I a pietei, actiunile Rafinariei Petromidia (Rompetrol) au fost cele mai tranzactionate. Pretul a coborat pana la 39.000 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut 2,2% fata de valoarea anterioara. Tranzactiile cu actiunile companiei petroliere au insumat 102 milioane de lei.
Singura tranzactie de ieri cu actiunile Automatica Bucuresti, listata la categoria a II-a s-a realizat la 2,200 lei/actiune, cotatie identica cu cea de marti. Valoarea operatiunilor de ieri a fost de 105 milioane de lei. Brokerii au observat in ultimele sedinte ca valoarea transferurilor cu actiuni Automatica a crescut semnificativ, datorita unor operatiuni de valoare ridicata.
Actiunile companiei de comert cu produse farmeceutice Centrofarm Bucuresti au urcat ieri pana la maximul ultimelor 12 luni de tranzactionare. Cotatiile au atins ieri 18.500 lei/actiune, iar pretul mediu a urcat cu 13% fata de valoarea anterioara. In ultimele doua luni, actiunile Centrofarm au urcat cu peste 100%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO