Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica pune la bătaie 700.000 de euro pentru consultantul juridic pentru listarea la bursă. “Hidroelectrica a intrat pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte procesul de listare”

Hidroelectrica pune la bătaie 700.000 de euro pentru...

Autor: Tibi Oprea

12.02.2020, 17:06 1007

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai valoroasă companie a statului român, a lansat miercuri, 12 februarie, procedura de achiziţie de servicii avocaţionale de consultanţă şi asistenţă juridică pentru a se ocupa de oferta publică de vânzare de acţiuni, în cadrul căreia a pus la bătaie 700.000 de euro fără TVA, transmite compania.

Ofertele pot fi depuse la registratura Hidroelectrica până la data de 6 martie, orele 12.00.

“Hidroelectrica a intrat pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte procesul de listare. (...) Am parcurs etape importante, în primul rând prin stabilirea unei direcţii clare de urmat în chestiunea investiţiilor istorice, fapt ce ne-a permis obţinerea unei opinii fără rezerve din partea auditorului independent, netezind astfel, încă de anul trecut, calea către listare”, spune Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

În ceea ce priveşte consultantul de equity, pentru care Hidroelectrica oferă un contract de 1,75 milioane de euro (8 mil. lei), până acum s-au înscris în sistemul electronic de achiziţii publice pentru a consulta compania la listarea pe bursa românească Lazard, o companie condusă de un fost consilier al lui Obama, Deloitte şi STJ. Data limită de depunere a ofertelor a fost 10 februarie 2020, oferta Hidroelectrica fiind valabilă până pe 10 iunie 2020.

“Intenţionăm să folosim capitalul atras prin listare pentru a dezvolta şi consolida compania şi sperăm ca România să intre într-o etapă de stabilitate şi predictibilitate legislativă astfel încât să poată fi recâştigată încrederea investitorilor”, mai spune Badea.

În prezent compania, controlată majoritar de statul român prin Ministerul Energiei (80%), este în procesul de evaluare calificare/tehnică, data limită pentru acesta fiind 29 mai 2020, arată datele din SEAP. Lazard are poziţie mai puternică pe piaţa americană decât în Europa, dar noul CEO – Peter Orszag, fost consilier economic al preşedintelui Barrack Obama şi ministru al bugetului SUA, a declarat în noiembrie 2019 în Financial Times că vrea să câştige mai multe mandate în Europa.

Decizia de listare a 10% din acţiunile producătorului de energie electrică a fost luată în anul 2013 prin HG 1066 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica Bucureşti, modificată ulterior prin HG 987/2017.

Hidroelectrica a avut la nouă luni afaceri de 3,3 miliarde de lei cu un profit de 1,3 miliarde de lei. În catalogul ZF 100 cele mai valoroase companii din România - 2019, Hidroelectrica se poziţionează pe locul trei după UiPath (6,3 mld. euro) şi după OMV Petrom (5 mld. euro).

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Hidroelectrica, evaluează deţinerea de 20% pe care o are la compania de stat la circa 4,14 miliarde lei, ceea ce înseamnă că cel mai mare producător de energie electrică din România este evaluat la circa 20,6 miliarde de lei.

 

O listare a Hidroelectrica la bursa de la Bucureşti ar apropia România de statutul de piaţă emergentă care ar atrage o grupă mult mai puternică de investitori şi de fonduri de investiţii.

În timpul guvernării Ponta s-a mai încercat o listare a companiei la bursă prin vânzarea unui pachet de 10% din acţiuni prin majorare de capital. La vremea respectivă, contractul de listare a fost câştigat de consorţiul format din Morgan Stanley şi Raiffeisen, dar el a expirat întrucât guvernele ulterioare nu au mai luat nicio decizie privind această operaţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO