Burse - Fonduri mutuale

​Hidroelectrica “iese la vânătoare” de un consultant pentru listarea la bursă prin majorare de capital social. Badea, CEO: “Probabil că listarea s-ar putea întâmpla în anul 2020”

​Hidroelectrica “iese la vânătoare” de un...

Autor: Tibi Oprea

09.08.2019, 13:41 821

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai profitabilă companie de stat din România, a început procesul pentru recrutare a unui consultant pentru o ofertă de vânzare de acţiuni prin majorare de capital social în cadrul unei oferte publice iniţiale.

“Compania este interesată să numească un consultant al cărui domeniu unic de activitate oferă servicii de consultanţă în domeniul pieţelor de capital. În acest sens, consultantul desemnat va fi liber de orice conflicte de interese şi nu se va angaja în tranzacţionarea acţiunilor, vânzarea, distribuirea analizei financiare şi subscrierea ofertei de acţiuni”, se arată într-un document publicat în Serviciul Public de Achiziţii Publice (SEAP) şi obţinut de ZF.

În raportul anual pe 2018, Bogdan Badea, CEO-ul companiei, menţionează că pentru prima oară în ultimii şapte ani, au fost aprobate situaţiile financiare aferente anului 2018 “fără opinie cu rezerve”, această opinie cu rezerve fiind principalul impediment în calea listării până astăzi. De asemenea, menţionează că listarea ar putea avea loc în anul 2020.

“Din punct de vedere al companiei noi suntem pregătiţi. Pe un calendar efectiv, dacă intrăm pe linie dreaptă, probabil că listarea s-ar putea întâmpla în anul 2020. Dacă se ia decizia şi demarăm rapid procedurile de selecţie a consultantului de listare, consorţiului de listare şi consultantului juridic, putem lista Hidroelectrica. Sigur, depinde şi de sfaturile consultanţilor vizavi de momentul cel mai potrivit pentru asta, fie în prima parte a anului în 2020, fie în a doua”, scrie el.

Pe de altă parte, din raport reiese că după ce a fost rezolvată problema deciziei referitoare la obiectivele de investiţii cu funcţiuni complexe, care se regăseau în opinia cu rezerve, societăţii nu îi rămâne decât să treacă de problemele ridicate de Ordonanţa 114 de la finalul anului 2018.

Hidroelectrica a înregistrat în 2018 un profit net de 1,55 mld. lei (337 mil. euro), în creştere cu 13,9% faţă de anul precedent, în timp ce afacerile au urcat cu 30,7%, la 4,25 mld. lei (924 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO