Burse - Fonduri mutuale

Hemoragii masive pe bursele internaţionale. La Bucureşti piaţa a scăzut cu 8%. Site-ul Bursei de Valori Bucureşti a picat din cauza traficului record, alimentat de panica investitorilor. Live TEXT

Hemoragii masive pe bursele internaţionale. La...

Autor: Roxana Pricop, Radu Bostan, Ştefan Stan

24.08.2015, 15:41 8798

Investitorii din jurul lumii încep să facă pariurile după o deschidere dramatică a burselor europene şi americane, în condiţiile în care pieţele din Asia şi Orientul Mijlociu sunt în picaj.

Indicele Nikkei al Japoniei a deschis în scădere cu 4,6%, în timp ce Shanghai Composite, indicele de referinţă al Chinei, s-a prăbuşit cu 8,5%, cel mai mult după 2007, după ce investitorii s-au îngrămădit să plece din cauză că guvernul de la Beijing nu a intervenit pentru a readuce piaţa pe linia de plutire sau pentru a reduce dobânzile.

17:48 Bursa din SUA deschide în scădere puternică.Nasdaq pierde peste 5%

Bursa din Statele Unite a deschis în scădere puternică, indicele Nasdaq fiind în declin cu peste 5%, şi a coborât la minimul începînd cu luna octombrie, după ce declinul înregistrat luni pe bursa din China a declanşat o vânzare masivă pe marile pieţe de capital ale lumii.

Indicele Industrial Dow Jones a coborât cu 4,9%, S&P 500 cu 4,7%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 5,1%. Dow Jones a consemnat în primele tranzacţii o scădere de peste 6%, pentru S&P 500 declinul maxim a fost de 5%, iar pentru Nasdaq de circa 8%, potrivit portalului MarketWatch.

15:15 Site-ul Bursei de Valori Bucureşti a picat din cauza traficului record, alimentat de panica investitorilor

Website-ul Bursei de Valori Bucureşti www.bvb.ro a devenit inaccesibil în jurul orei 14.50, motivul fiind traficul intens făcut de investitorii îngrijoraţi  de scăderile dramatice din deschiderea şedinţei de tranzacţionare de azi.

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a deschis şedinţa de tranzacţionare de azi cu un minus de 4%, intrând astfel în teritoriu negativ faţă de începutul anului.

 

13:00 Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de luni, 24 august 2015. Dolarul scade puternic, iar euro se apreciază

 
 

Euro a urcat luni la maximul ultimelor şase luni şi jumătate, iar yenul la cel mai ridicat din ultima lună şi jumătate în raportul cu dolarul, investitorii renunţând la activele considerate riscante în favoarea unor plasamente mai sigure, din cauza perspectivei de încetinire a economiei chineze.
 

Indicele dolarului, care măsoară performanţa monedei americane faţă de şase monede majore, este în declin cu 0,7%, la cel mai redus nivel din ultimele două luni, din cauza aşteptărilor în scădere ale investitorilor ca Rezerva Federală (Fed) americană să înceapă creşterea dobânzilor în septembrie, relatează Reuters.

 

10:51 Broker: Când panica de pe burse se va opri, investitorii vor descoperi că multe acţiuni s-au ieftinit mai mult decât meritau

"Panica" de pe burse, transmisă prin contagiune de pe piaţa chineză până la piaţa mică de la Bucureşti, se va opri la un moment dat, iar investitorii ar putea descoperi atunci că unele acţiuni s-au ieftinit într-atât încât au devenit atractive pentru achiziţii, spune un broker.

"Probabil că atunci când această stare va începe să se stingă, când sentimentul negativ se va epuiza, o să se descopere că multe acţiuni au scăzut mai mult decât meritau, sau decât era normal, şi o să înceapă să apară cumpărători. Întotdeauna există şi reversul medaliei în astfel de situaţii, ceea ce poate să genereze profituri pentru cei care au curaj să intre în astfel de momente ale pieţei", spune Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

 

10:30

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a deschis şedinţa de tranzacţionare de azi cu un minus de 4%, intrând astfel în teritoriu negativ faţă de începutul anului.

Scăderea are loc pe un rulaj mai ridicat în deschidere, de circa 2 milioane de euro, faţă de şedinţele precedente, semn că investitorii au accelerat vânzările.

La ora 10.30, acţiunile Romgaz scad cu 3,7%, cele ale Fondului Proprietatea pierd în deschidere 3,8% din valoare. Acţiunile bancare rapirtează piederi mai mari decât titlurile companiilor de energie şi utilităţi : acţiunile Banca Trasilvania scad cu 4,3% iar cele ale BRD se depreciază cu 5,2% în deschiderea şedinţei de luni.

Principalele burse europene au deschis şedinţa de tranzacţionare cu scăderi mari: indicele bursei germane DAX are un minus de 3% în timp ce referinţa bursei de la Paris se depreciază cu 2,7%.

Indicele Nikkei al Japoniei a deschis în scădere cu 4,6%, în timp ce Shanghai Composite, indicele de referinţă al Chinei, s-a prăbuşit cu 7,7%, după ce investitorii s-au îngrămădit să plece din cauză că guvernul de la Beijing nu a intervenit pentru a readuce piaţa pe linia de plutire sau pentru a reduce dobânzile.

 

10:00

Indicele Eurostoxx 50 se tranzacţionează în scădere cu 3,2%, iar FTSE 100 al Marii Britanii a scăzut cu 2,5%.

Indicele de referinţă al Germaniei, Dax, a scăzut cu 3%.

Indicele Franţei, Cad 40, a scăzut cu 3,5%. 

FTSE MIB al Italiei a scăzut cu 3,7%. 

Indicele Spaniei IBEX a scăzut cu 3,3%, iar al Portugaliei PSI cu 4,3%. 

În Statele Unite, indicele Nasdaq a scăzut cu 3,8%, iar Dow Jones cu 2,5%. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO