Burse - Fonduri mutuale

Hedgingul s-a întors împotriva Petrom în trimestrul al doilea, iar producţia a scăzut

20.07.2010, 23:43 57

OMV Petrom Bucureşti (SNP), cea mai mare companie din România, aînregistrat în trimestrul al doilea o scădere a producţiei dehidrocarburi cu circa 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009,până la o medie de 182.000 de barili pe zi, conform unui raportpublicat de acţionarul majoritar, grupul austriac OMV.

"În România, scăderea sezonieră obişnuită a cererii de gaze şiîntârzierea finalizării unor puţuri-cheie de gaze, din cauza unordificultăţi tehnice, au determinat scăderea producţiei de petrol şigaze", se arată în raportul preliminar al OMV, pe care companiaaustriacă îl publică la sfârşitul fiecărui trimestru în preambul lasituaţiile financiare trimestriale.

Petrom şi OMV îşi vor publica rezultatele financiare petrimestrul al doilea pe 4 august.

"Scăderea volumelor de producţie la Petrom nu surprinde piaţa,deoarece compania are de obicei probleme tehnice legate depresiunea în conducte pe perioada verii. Totuşi, întârzierile înfinalizarea unor puţuri-cheie de gaze ar putea determinaîngrijorări în rândul investitorilor", susţin analiştii firmei debrokeraj KBC Securities într-o notă trimisă investitorilor.

Ei apreciază însă că rezultatele la nivelul grupului OMV artrebui să fie mai bune chiar raportat la primul trimestru, datorităprofiturilor mai mari pe segmentul up-stream, determinate de unpreţ al ţiţeiului ceva mai mare.

Raportul OMV mai arată că grupul austriac a pierdut circa 3 mil.euro din profitul operaţional (EBIT) din cauza hedgingului realizatanul trecut pe preţul ţiţeiului. OMV şi-a asigurat prin hedgingpentru 2010 un preţ minim de 54 de dolari pe baril pentru un volumde 63.000 de barili pe zi, însă pentru aceeaşi cantitate companianu poate încasa mai mult de 75 de dolari pe baril. Cum întrimestrul al doilea preţul mediu al ţiţeiului s-a situat pestenivelul de 75 de dolari, compania a înregistrat pierderi pe parteade hedging. Contractele au fost încheiate în urmă cu un an, cândpreţul ţiţeiului era în jur de 70 de dolari/baril, iar trendul decreştere nu era încă cert.

Din cei 63.000 de barili pe care OMV face hedging, 38.000 debarili sunt ai Petrom, de unde rezultă că pierderile din hedgingînregistrate de Petrom în trimestrul al doilea sunt de circa 1,8mil. euro. Este pentru prima dată când compania românească pierdedin aceste instrumente de asigurare împotriva riscului. Anultrecut, Petrom a câştigat din hedging peste 150 mil. euro, încondiţiile în care preţul barilului de petrol a atins niveluriminime pentru ultimii ani. Între timp însă, preţul ţiţeiului s-aînscris pe un trend ascendent, astfel că Petrom ar putea înregistrapierderi mai mari dacă barilul de ţiţei urcă mai mult peste pragulde 75 de dolari.

Pe de altă parte, evoluţia cursului dolarului, care a atins noimaxime în raport cu leul în ultimele luni, ar putea avea un impactpozitiv asupra rezultatelor Petrom pe trimestrul al doilea. Petromîşi raportează afacerile în monedă naţională.

Punctul slab al Petrom rămâne segmentul de rafinare, undemarjele au fost sub aşteptări şi din cauza închiderii temporare arafinăriei Arpechim.

"Cea mai urâtă surpriză a fost marja de rafinare, care a scăzutla 3,39 dolari/baril (la nivelul grupului OMV - n.red.), încondiţiile în care noi ne aşteptam la o cifră cu 18% mai mare, de4,11 dolari/baril. Motivul rezultatului mai slab a fost continuareapoliticii de utilizare intermitentă a rafinăriei Arpechim", auprecizat analiştii Raiffeisen Capital&Investment într-uncomentariu pe marginea raportului OMV.

Compania a raportat pe primul trimestru un profit net de 807mil. lei (196,3 mil. euro), de aproape 2,5 ori mai mare comparativcu perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările s-aumajorat cu 2%, până la 3,93 mld. lei (957 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO