Burse - Fonduri mutuale

Guvernul vrea dividende de la FP de 160 milioane lei, dublu faţă de propunerea Franklin Templeton

Autor: Stefan Musgociu

21.04.2011, 19:51 129

Ministerul Finanţelor Publice a solicitat distribuirea unuidividend la Fondul Proprietatea (FP) dublu faţă de propunereaFranklin Templeton, astfel că va încasa, cel mai probabil, circa160 de milioane lei (39 milioane euro), întrucât deţine cele maimulte voturi în AGA programată la 27 aprilie.

"Ca urmare a solicitării ComisieiNaţionale a Valorilor Mobiliare, Franklin Templeton InvestmentManagement, în calitate de administrator unic şi societate deadministrare a investiţiilor Fondului Proprietatea, prin prezenta,precizează că introducerea de noi puncte pe ordinea de zi aconvocatorului Adunarii Generale Ordinare a Acţionarilor FonduluiProprietatea programa pentru data de 27 aprilie a fost solicitatăde către acţionarul semnificativ statul român, reprezentat legal deMinisterul Finanţelor Publice", se arată într-un raport FP transmisBursei de Valori Bucureşti.

Fondul a anunţat săptămâna trecutăcă un acţionar care deţine peste 5% din titluri a solicitatintroducerea pe ordinea de zi a AGA a trei noi puncte prin care s-apropus acordarea unui dividend de 0,03141 lei/acţiune, revocareaMonicăi Maurer-George şi aprobarea datei de 10 mai 2011 ca "dată deînregistrare", în loc de 16 mai, propunerea FranklinTempleton.

FP nu a anunţat atunci identitateaacţionarului respectiv. Statul deţine prin Ministerul Finanţelor36,79% din titlurile Fondului.

Reprezentanţii MFP nu au dorit săcomenteze la acea dată dacă propunerea vine din parteastatului.

Comisia Naţională a ValorilorMobiliare (CNVM) a emis miercuri o decizie prin care companiilelistate pe o piaţă reglementată trebuie să anunţe identitatea şiparticipaţia fiecărui acţionar la cererea căruia au fost introdusenoi puncte pe ordinea de zi a AGA.

Dividendul propus de MinisterulFinanţelor este dublu faţă de propunerea administratorului FranklinTempleton, de 0,01569 lei/titlu. Dacă solicitarea statului va fiaprobată, FP va acorda dividende în valoare cumulată de 432,7milioane lei, respectiv 95% din profitul net preliminat înregistratanul trecut, de 456,2 milioane lei (108,3 milioaneeuro).

Franklin Templeton a propusacţionarilor FP să distribuie 47% din câştigul de anultrecut.

În ceea ce priveşte data deînregistrare, adică data la care acţionarii înscrişi în registrulacţionarilor beneficiază de dividende, devansarea cu o săptămânălimitează posibilitatea diminuării participaţiei statului până laacel termen, având în vedere că din 2 mai se reia conversiatitlurilor de despăgubire în acţiuni FP.

A doua solicitare a statului ovizează pe Monica Maurer-George, fost consilier personal alMinistrului Economiei Adriean Videanu. Dacă ea va fi revocată dinComitetul Reprezentanţilor, acţionarii FP va trebui să aleagămiercuri doi noi membri în comitet, deoarece un loc este vacantdupă demisia avocatului Corin Trandafir, din 13 aprilie. Trandafirîi reprezenta în Comitet pe moştenitorii familiilor Malaxa şiAuschnitt.

Pentru un loc în ComitetulReprezentanţilor şi-au depus candidatura un număr de şaptepersoane, dintre care trei la propunerea autorităţilor şi un avocatdin partea moştenitorilor familiilor Malaxa şi Auschnitt, cei maimari acţionari persoane fizice. Înainte de listarea FP la Bursa dela Bucureşti, în 25 ianuarie, moştenitorii familiilor Malaxa şiAuschnitt deţineau 7,35% din acţiuni.

Statul a propus trei persoanepentru Comitetul Reprezentanţilor, respectiv pe Doru-Petru Dudaş(director general la Ministerul Finanţelor Publice), DanielPovîrnaru (consilier la cabinetul unui secretar de stat de laMinisterul Finanţelor) şi Simion Dorin Rusu (consilier personal alministrului Economiei).

Au mai depus candidaturi treiacţionari ai Fondului, respectiv preşedintele AsociaţieiInvestitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), Laviniu-Dumitru Beze, undirector al Electrica, Eugen Brădean, şi Daniel Pancă.

Avocatul Florentin Timoianu vacandida la propunerea unuia dintre moştenitorii familiilor Malaxaşi Auschnitt, Palade Van Dussen.

Acţiunile Fondului Proprietatea auîncheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 0,26%, la 0,58 lei.La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 7,991 miliardelei.

Până când participaţia MFP nu vascădea sub 33%, statul poate vota cu toate acţiunile pe care ledeţine, însă se aplică o politică diferită în cazul acţionarilorminoritari.

Astfel, acţionarii minoritari caredeţin sub 1% din titlurile fondului au un drept la vot pentrufiecare acţiune din portofoliu. În cazul în care aceştia deţinîntre 1% şi 3% din acţiuni au un drept la vot pentru fiecare douăacţiuni deţinute, iar dacă au între 3% şi 5% din titlurile fonduluiau dreptul la un vot pentru fiecare trei acţiunideţinute.

Dacă un acţionar are mai mult de5% din capitalul fondului, deţinerile peste acest nivel nu-iconferă drept de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO