Burse - Fonduri mutuale

Guvernul va avea pe masă preţul pentru oferta Petrom la finele lunii iunie

Autor: Andrei Chirileasa

19.05.2011, 23:30 486

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobatmiercuri 18 mai prospectul preliminar pentru oferta publicăsecundară prin care statul îşi propune să vândă 9,84% din acţiunilePetrom, tranzacţie care s-ar putea ridica la peste 550 mil. euro,pe baza preţului actual de pe Bursă al acţiunilor.

Din acest moment, consorţiul care intermediază oferta, condus debanca de investiţii Renaissance Capital din Rusia din care mai facparte firmele de brokeraj EFG Eurobank Securities, BT Securities şiRomcapital, are la dispoziţie circa o lună pentru a evaluainteresul investitorilor pentru oferta Petrom şi pentru a stabilipreţul şi modul în care vor fi alocate acţiunile.

Conform unor surse din piaţă, dacă se va respecta calendarulstabilit iniţial, ar trebui ca la sfârşitul lunii iunie să existemecanismul de alocare şi preţul sau intervalul de preţ care va fiînaintat spre aprobare Guvernului. Potrivit contractului deintermediere, oferta ar trebui să se finalizeze în termen de 16săptămâni de la semnarea contractului, respectiv până la 20 iulie,însă cu condiţia ca Guvernul să accepte preţul propus deintermediar.

În cazul în care Guvernul nu va fi mulţumit de preţ, oferta arputea fi amânată, fapt confirmat pentru ZF de reprezentanţiiMinisterului Economiei în aprilie.

Ecuaţia s-a complicat în momentul în care grupul austriac OMV,acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat lansarea unei oferte deacţiuni prin care îşi propune să atragă până la 900 mil. europentru refinanţarea achiziţiilor derulate în ultimul an. Oferta OMVa început ieri şi se va finaliza pe 6 iunie.

Această ofertă ar putea reduce apetitul investitorilor străinipentru oferta Petrom, la care fondurile străine ar putea fi totuşiinteresate să participe dacă ar obţine un discount faţă de preţulde piaţă al acţiunilor, spun unii specialişti de pe piaţă. Asta sebate însă cu intenţia declarată a Guvernului de a obţine un preţcât mai mare.

Premierul Emil Boc a declarat la începutul lunii aprilie că dacăpreţul va fi mai mic decât cel la care guvernul Năstase a vândutpachetul majoritar al Petrom în 2004 (de 690 mil. euro), atunci nuva vinde, iar oferta nu va avea loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO