Burse - Fonduri mutuale

Guvernul PSD inventează călătoria înapoi în timp: Bursa de la Bucureşti, redusă la valoarea din 2015 din cauza OUG 114

Guvernul PSD inventează călătoria înapoi în timp:...

Autor: Liviu Popescu

10.01.2019, 00:05 93

♦ 26 miliarde de lei s-au evaporat de la bursă în decembrie 2018 ♦ „În 2019 ne putem aştepta în cel mai bun caz la stagnări ale indicilor.“

Bursa de Valori de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agenţiile de evaluare financiară, închide anul 2018 cu o valoare medie zilnică tranzacţionată de 46 milioane de lei, minus 3,8% faţă de anul precedent, şi o capitalizare totală a companiilor de 143 miliarde de lei, cea mai scăzută din ultimii trei ani, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Doar în luna decembrie din 2018, capitalizarea companiilor listate de la Bucureşti s-a diminuat cu 26 miliarde de lei, echivalentul a 15% din total, potrivit datelor din raportul lunar al BVB. Declinul capitalizării a fost determinat de adoptarea Ordonanţei 114, care impune măsuri fiscale cu impact puternic în cele mai reprezentative sectoare de la Bucureşti, bancar şi energie.

Aceasta a fost cea mai abruptă prăbuşire lunară în termeni nominali a valorii de piaţă din septembrie 2008, adică de la criză încoace, potrivit calculelor ZF. În termeni procentuali este cea mai abruptă prăbuşire din august 2011, potrivit calculelor ZF. 

„Capitalizarea a scăzut pe final de an, atunci când toată piaţa s-a trezit cu «ordonanţa-surpriză». Piaţa de capital nu poate creşte în condiţii de agresivitate dinspre politicile publice. Aşadar, în 2019 ne putem aştepta în cel mai bun caz la stagnări ale indicilor“, spune Cristian Tudorescu, managing partner în cadrul companiei de consultanţă Explore Asset Management.

Lichiditatea medie zilnică de la Bucureşti a scăzut în 2018 pentru prima oară din 2015 încoace, în mare parte din cauza lipsei ofertelor de vânzare de acţiuni (IPO) în condiţiile în care pe parcursul anului la Bucureşti s-a listat doar compania Purcari (WINE) în luna februarie, în urma unei oferte de 186 mil. lei. Lichiditatea redusă este cea mai adâncă rană a bursei româneşti şi principalul obstacol în calea promovării într-o ligă superioară.

„Faptul că lichiditatea nu mai creşte în ultimii ani arată că potenţialul pieţei a cam fost atins. Listări din partea statului sunt practic excluse. Când guvernul a declanşat asaltul asupra pieţelor financiare, nu mai poate fi vorba de aşteptarea unor listări ale companiilor de stat“, spune Cristian Tudorescu.

Spre comparaţie, în 2017 în ringul de tranzacţionare de la Bucureşti au intrat patru emitenţi, fiecare deschizând un sector nou la bursă: Digi Communications în telecom, Transilvania Broker în asigurări, Sphera Group ca primul emitent care operează în food service şi producătorul de echipamente electrice AAGES Târgu-Mureş.

Bursa de Valori Bucureşti, catalogată piaţă de frontieră de agenţiile de evaluare financiară, închide 2018 cu o scădere de circa 5%, fiind pentru prima oară din 2015 încoace când indicele principal BET intră în teritoriul negativ la nivelul unui an, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la BVB. Spre comparaţie, indicele principal BET s-a depreciat în 2015 cu 1,1%, în special ca urmare a turbulenţelor puternice din China, una dintre cele mai mari economii la nivel mondial.

liviu.popescu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO