Burse - Fonduri mutuale

Guvernul mută la „MFP – Acţiuni Generale“ 2,6 miliarde lei pentru titluri executorii

Guvernul mută la „MFP – Acţiuni Generale“ 2,6...

Autor: Andrei Cîrchelan

15.12.2014, 00:07 490

La secţiunea MFP – Acţiuni Generale din bu­getul de stat, chel­tuie­lile de personal au fost majorate de la 214 milioane de lei la 792 milioane lei, în timp ce cheltuielile de personal au fost tăiate cu 66% la Ministerul Dez­voltării, cu 36% la Ministerul Justiţiei şi cu 35% la Ministerul Public.

Sumele în plus de la Acţiuni Generale reprezintă titlurile exe­cutorii câştigate în instanţă de bu­getari, după ce guvernul Boc a tăiat în 2010 din drepturile sala­riale ale acestora.

Profesorii, ma­gis­traţii şi po­liţiştii au fost cate­goriile profe­sio­nale care au câşti­gat cele mai mari sume în instanţă, potrivit unor re­prezentanţi ai MFP.

Plata titlurilor câştigate a fost eşalonată până în 2016, dar având în vedere că anul acesta a fost excedent bugetar, autorităţile au decis ca titlurile executorii care urma să fie plătite în 2015 să fie plătite anul acesta, iar trei sferturi din titlurile executorii de plătit în 2016 să fie plătite în 2015.

În total, în 2016 urma să fie plătite titluri executorii în valoare de 3,4 mld. lei, astfel că în 2015 au fost bugetate plăţi de 2,6 mld. lei. Anul acesta s-au plătit în total 4,5 miliarde de lei pe astfel de titluri executorii, re­pre­zen­tând sumele da­to­rate pe 2014 şi 2015.

Spre deosebire de bugetul de anul trecut, s-a decis să nu se mai includă în bugetele pentru fieca­re ordonator de credite aceşti bani, ci la Acţiuni Generale. Pentru profesori, plata ar fi venit de la Mi­nisterul Dez­voltării, iar pentru magistraţi de la Ministerul Justiţiei.

Banii pentru plata titlurilor se alocă trimestrial, la autoritatea care va face plata, astfel că majorarea de la MFP - Acţiuni Generale, de la 214 milioane de lei la 792 milioane de lei, se referă la primul trimestru al anului 2015.

Majorări importante ale cheltuielilor de personal au fost operate de guvern la Ministerul Agriculturii (23%, de la 376 milioane de lei la 461 de milioane de lei) şi la Secretariatul General al Guvernului (15%, de la 168 mi­lioane de lei la 194 de milioane de lei)

Per total, cheltuielile de personal sunt reduse în bugetul de stat cu 6%, de la 22,3 miliarde de lei la 20,9 miliarde de lei. Cele mai mari cheltuieli de personal, în 2015, revin Mi­nisterului Afa­cerilor In­terne, cu 7 mi­liarde de lei, Mi­nisterului Apă­rării, cu 3,6 mi­liarde de lei şi Mi­nisterului Fi­nanţelor Publice (fără Acţiuni Ge­nerale – n.red.), cu 1,8 miliarde de lei.

Cifra totală nu include chel­tuielile de per­sonal de la auto­rităţile publice locale şi cele ale instituţiilor care se autofinanţează, cum ar fi Banca Naţională a Ro­mâniei (BNR) sau Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Anvelopa salarială se va încadra în anul 2015 la 48,4 miliarde lei, 6,8% din PIB, şi va avea un trend descrescător pe ori­zontul de referinţă fiind corelată mai bine cu evoluţia productivităţii muncii“, se precizează în raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2015, care acom­paniază pro­iec­tul bugetului de stat.

Bugetul de stat pe 2015 va intra în dezbaterea Parla­men­tului pe 19 de­cem­brie.

Guvernul a ajuns la un acord cu Fon­dul Monetar Inter­naţional şi Comisia Europeană pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor să crească de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzând o alocare de 0,4% pentru cofinan­ţarea proiectelor Uniunii Euro­pene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO