Burse - Fonduri mutuale

Grupul Zentiva, producător de medicamente generice, a avut în 2020 vânzări de circa 1,05 miliarde lei în România, din care afacerile generate de fabrica Zentiva de la Bucureşti au reprezentat 558 milioane lei, în uşoară scădere, cu 1%

Grupul Zentiva, producător de medicamente generice, a...

Autor: Roxana Rosu

29.04.2021, 12:57 475

Grupul Zentiva, producător de medicamente generice, raportează vânzări de circa 1,05 miliarde lei pentru 2020, din care afacerile generate de fabrica Zentiva de la Bucureşti au reprezentat 558 milioane lei, în uşoară scădere, cu 1%.

Labormed, a doua fabrică a grupului pe plan local, a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 180 milioane lei.

La nivel de grup, profitul net a fost  de circa 96,3 milioane lei, iar aproximativ 50% din întreaga producţie a fost distribuită pe piaţa locală, în timp ce exporturile au însumat 251 milioane lei.

“Zentiva a avut mereu o prezenţă majoră în sănătate în România, prin fabrica sa de la Bucureşti, activă din 1967. Recent a achiziţionat si fabrica Labormed, fapt care a condus la creşterea capacităţii de producţie a grupului pe plan local, Zentiva fiind principalul furnizor de medicamente generice pentru milioane de români şi pentru cele mai frecvente patologii. 1 din 4 medicamente generice vândute în farmacii face parte din portofoliul companiilor Zentiva (medicamente cu prescripţie, generice), iar 40% dintre medicamentele generice utilizate în spitale aparţin grupului Zentiva”, a declarat Simona Cocoş, Director General Zentiva România şi Republica Moldova.

Cifrele consolidate includ toate entităţile aflate sub umbrela Zentiva în România şi cele două unităţi de producţie deţinute de grup.

În 2020, societăţile din România care aparţin grupului Zentiva au alocat, în total, resurse în valoare de aproximativ 29,5 milioane lei pentru investiţii în retehnologizare, creşterea capacităţilor de producţie şi activităţi industriale pentru noi medicamente..

“Rămânem într-un dialog deschis cu autorităţile pentru a ajuta România să asigure pacienţilor medicamentele de care au nevoie. Pentru aceasta este nevoie de o industrie locală puternică, susţinută şi încurajată să producă mai multe medicamente accesibile, după modelul altor state europene”.

În România, grupul Zentiva reuneşte societăţile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. şi Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale şi OTC. Grupul este un furnizor major de medicamente generice esenţiale în cardiologie, oncologie, pneumologie, gastroenterologie, urologie, terapia durerii şi pentru sistemul nervos. În prezent, grupul Zentiva exportă din România în ţări precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Elveţia, Cehia, Rusia, Belarus şi altele.

În cadrul grupului Zentiva sunt angajate circa 1300 de persoane, dintre care aproximativ 800 sunt integrate în operaţiunile industriale (de producţie).  

Grupul Zentiva este unul dintre cei mai importanţi producători de medicamente generice din Europa cu unităţi de producţie la Bucureşti, Praga şi Ankleshwar. În Bucureşti, compania deţine fabrica Zentiva SA care funcţionează neîntrerupt de la inaugurarea sa din 1962 şi fabrica Labormed.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO