Burse - Fonduri mutuale

Grupul TeraPlast achiziţionează linia de producţie de folii din polietilenă a Brikston Construction Solutions. Activele vor fi relocate la fabrica din Năsăud

Grupul TeraPlast achiziţionează linia de producţie de...

Autor: Tibi Oprea

10.09.2021, 18:19 1064

Grupul TeraPlast a încheiat un acord cu Brikston Construction Solutions pentru preluarea producţiei de folii din polietilenă ale producătorului din Sighişoara, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

„Am promis încă de la începutul anului că dezvoltarea Grupului TeraPlast se va face şi prin achiziţia unor business-uri din domeniile noastre de interes. Achiziţia activelor Brikston este un alt pas în această direcţie, după achiziţia Somplast. Activele preluate adaugă 1.200 tone pe an producţiei actuale de ambalaje industriale din polietilenă şi 300 tone pe an pentru reciclare de folii. Ulterior finalizării tranzacţiei, activele vor fi relocate la Năsăud pentru a beneficia de sinergiile astfel create. E un pas necesar pentru atingerea obiectivului de a deveni liderii pieţei de ambalaje flexibile din România. Avem deja o prezenţă pe această piaţă, iar această achiziţie ne întăreşte poziţia şi capacitatea de a oferi produse româneşti pe o piaţă dominată de importuri” a declarat Alexandru Stânean, director general TeraPlast.

Activele achiziţionate de către TeraPlast, localizate în prezent în Sighişoara vor fi transferate pe platforma Somplast din Năsăud, aflată în plin proces de reorganizare, după achiziţia sa de către Grupul TeraPlast. Producţia de ambalaje flexibile a Somplast îşi va continua activitatea în locaţia actuală, iar la ea se va adăuga cea preluată de la Brikston.

Totodată, fabrica de reciclare PVC rigid a Grupului va fi transferată pe platforma din Năsăud. Capacitatea fabricii de reciclare este în curs de triplare, ca parte din investiţiile de extindere din acest an.

Locaţia Somplast oferă un spaţiu generos de dezvoltare cu 20.000 de metri pătraţi de hale care însă necesită adaptare. Renovarea presupune atât demolări, cât şi lucrări de reamenjare a spaţiilor auxiliare.

Achiziţia activelor Brikston face parte din strategia TeraPlast de expansiune pe piaţa ambalajelor flexibile, adresându-se segmentului industrial. Pe această piaţă nu există încă soluţii din polimeri biodegradabili.

Grupul are în derulare proiectul TeraBio Pack, o investiţie de 12 milioane de euro, confinanţată prin ajutor de stat, prin care dezvoltă o unitate de folii biodegradabile, pentru a deservi piaţa de ambalaje flexibile de 300 de milioane de euro, pe care TeraPlast îşi propune să ajungă lider.

TeraBio Pack va produce în parcul industrial din Sărăţel saci şi pungi biodegradabile, în conformitate cu legea 181/2020, privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, unde sunt prevăzute criteriile de conformitate pentru deşeurile biodegradabile (90% materiale biodegradabile şi certificare OK compost).

Evenimente Recente

• TeraPlast a obţinut în luna aprilie 2021 avizul Consiliului Concurenţei pentru preluarea Somplast, un pas necesar în procesul de integrare a companiei în Grup.

• Grupul TeraPlast are în curs de implementare în 2021 investiţii în valoare totală de 32 milioane de euro.

• În semestrul 1 din 2021, Grupul TeraPlast a raportat o cifră de afaceri de 272,9 milioane de lei, în creştere cu 40% faţă de S1 din 2020. EBITDA la nivel de Grup a urcat cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, până la 42,7 milioane de lei, în timp ce profitul net înregistrat de business-urile din structura actuală a Grupului a crescut cu 71%, la 28,6 milioane de lei.

• TeraPlast a distribuit în luna iulie dividende în valoare totală de 226,6 milioane de lei, ceea ce reprezintă un dividend brut de 0,13 lei/acţiune. Suplimentar, în toamnă acţionarii companiei vor primi 1 acţiune gratuită pentru fiecare 4 acţiuni deţinute, în cadrul majorării de capital social.

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast. Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi, din septembrie 2021, în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell. În cadrul evaluării Vektor în baza a 15 criterii de comunicare în relaţia cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obţinut nota maximă, 10, pentru al doilea an consecutiv.

Acţiunile TeraPlast înregistrează o creştere de 200% de la începutul anului, respectiv o dublare, pe fondul unor tranzacţii de 415 mil. lei. TeraPlast Bistriţa are 2,3 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 46,8% de antreprenorul Dorel Goia, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii deţine 12% din capitalul social, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO