Burse - Fonduri mutuale

Grupul Rompetrol îşi consolidează poziţia la Petromidia

Autor: Andrei Chirileasa

26.09.2010, 23:35 24

Grupul Rompetrol a cumpărat vineri pe Bursă 2,62% din acţiunileRompetrol Rafinare - Petromidia (simbol bursier RRC) de laRompetrol Downstream, una dintre subsidiarele RRC.

Tranzacţia vine la câteva zile înainte de termenul la caredatoriile Rompetrol Rafinare către stat, în valoare de 571 mil.euro, ajung la scadenţă şi vor fi rambursate sau transformate înacţiuni. Statul încearcă recuperarea întregii sume pe care kazahiio mai au de plătit, de circa 517 mil. euro, în timp ce Rompetrol aanunţat că va converti restul obligaţiunilor în acţiuni şi aconvocat o adunare generală a acţionarilor pentru data de 30septembrie pentru a aproba operaţiunea.

Disputa dintre cele două părţi ar putea ajunge în justiţie,astfel că atât kazahii, cât şi statul încearcă să-şi ia cât maimulte măsuri de siguranţă.

În acest context, Fiscul a pus sechestru pe majoritateaactivelor rafinăriei de teamă ca acestea să nu fie transferatecătre alte entităţi, reprezentanţii ANAF susţinând că dacăRompetrol nu-şi plăteşte întreaga datorie, ar putea executa silitactivele respective. Printre activele asupra cărora s-a instituitsechestru asigurător se numără şi participaţiile deţinute deRompetrol Rafinare la Rompetrol Downstream şi RompetrolPetrochemicals.

Grupul Rompetrol încearcă prin aceste tranzacţii să clarifice şistructura acţionariatului Rompetrol Rafinare, unde deţine înprezent circa 98% din acţiuni prin intermediul mai multor entităţi,unele dintre ele controlate chiar prin intermediul RompetrolRafinare.

Kazahii vor să-şi consolideze astfel controlul asupraPetromidiei, în perspectiva în care Ministerul Finanţelor va deveniacţionar al rafinăriei prin conversia obligaţiunilor înacţiuni.

După oferta publică de preluare derulată în perioadafebruarie-martie, grupul Rompetrol a ajuns să deţină 73,21% dinacţiunile RRC, un pachet de 13,53% este deţinut de RompetrolFinancial Group, Rompetrol SA deţine 9,14%, iar RompetrolDownstream avea 2,62%.

Tranzacţia de vineri s-a realizat la preţul de 0,061lei/acţiune, peste preţul din piaţă, dar sub cel oferit laînceputul anului în oferta de preluare, de 0,0741 lei/acţiune.Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 33,6 mil. lei.

Rompetrol Rafinare a anunţat vineri şi schimbarea preşedinteluiConsiliului de Administraţie, Alexandru Nicolcioiu fiind înlocuitde kazahul Yerhan Orynbassarov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO