Burse - Fonduri mutuale

Grecii au inchis Sometra ca sa-si salveze profitul

Grecii au inchis Sometra ca sa-si salveze profitul
02.07.2009, 18:20 129

Grupul Mytilineos, care a concediat in luna martie 735 din cei peste 1.000 de angajati ai producatorului autohton de zinc si plumb Sometra Copsa Mica (SOMR), si-a justificat masura in fata actionarilor proprii prin faptul ca inchiderea activitatii va aduce importante economii pe plan financiar companiei grecesti.

Sometra este unicul producator de zinc si plumb din tara, cu afaceri care anul trecut s-au ridicat la 140,4 mil. euro (516,6 mil. lei).
"Suspendarea temporara a productiei de la Sometra va limita semnificativ pierderile operationale din activitatea companiei si astfel va influenta pozitiv pozitia financiara a grupului", se arata in raportul trimestrial al Mytilineos.
Profitul companiei grecesti a cazut anul trecut cu 90%, pana la 18,49 mil. euro, in conditiile in care pierderile inregistrate de Sometra in 2008, de 61,3 mil. euro (225,3 mil. lei), au mancat trei sferturi din castigul grupului.
In acest context, grecii au decis in luna ianuarie din acest an sa sisteze productia Sometra si din martie au concediat 80% din angajati fara sa ofere o data precisa cu privire la reluarea activitatii, precizand recent ca repornirea combinatului va depinde de cum va evolua pretul la zinc si plumb.
Reprezentantii companiei au mai precizat ca cererea de zinc la nivel european se afla inca la un nivel scazut.
 
Pretul la zinc, de la 4.000 de dolari pe tona la 1.100 de dolari pe tona
Masura de inchidere a combinatului si de concediere a salariatilor este una dintre cele mai drastice luate de o companie din sectorul industrial, cu toate ca mai toti producatorii s-au confruntat cu probleme serioase in aceasta perioada.
Pretul la zinc a inregistrat anul trecut o scadere puternica, ajungand la un minim record de 1.100 $/tona, de la 4.000 $/tona cu un an in urma. Pretul la plumb a consemnat o evolutie asemanatoare.
In prezent, o tona de zinc se invarte in jurul nivelului de 1.550 de dolari si cel la plumb a ajuns la 1.700 $/tona, cu aproape 50% sub nivelul de la inceputul lui 2008.
Sometra acumulase la finele anului trecut datorii totale in valoare de 158,4 mil. euro si inregistra o valoare contabila negativa, capitalurile proprii ale societatii coborand la -56,3 mil. euro (-154,2 mil. lei).
Reprezentantii Mytilineos spun ca greul nu a trecut pentru industria metalurgica. "In sectorul metalurgic si minier, anul 2009 este asteptat sa fie la nivel global unul dintre cei mai dificili din ultimii zeci de ani. Reducerea cererii, asteptata sa se diminueze cu pana la 50%, in special pe fondul situatiei din industria constructoare de masini si constructiilor, combinata cu cresterea rapida a stocurilor si instabilitatea cursurilor de schimb garanteaza rezultate slabe pentru tot sectorul", se precizeaza in raportul companiei.
Actiunile Sometra sunt listate pe Bursa RASDAQ, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,8 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 5 mil. euro.k
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO