Burse - Fonduri mutuale

Ghidul primei investiţii pe bursă. Zece întrebări şi răspunsuri pentru investitorul la început de drum

Ovidiu Dumitrescu, director adjunct al Tradeville: „Primul pas înainte de orice investiţie este să determini cât îţi permiţi financiar şi cât suporţi psihic să pierzi“.

Ovidiu Dumitrescu, director adjunct al Tradeville: „Primul pas înainte de orice investiţie este să determini cât îţi permiţi financiar şi cât suporţi psihic să pierzi“.

Autor: Radu Bostan

01.12.2015, 00:06 628
Dobânzile la depozitele bancare în lei au scă­zut în acest an la minime istorice, iar în pre­zent practic nicio bancă de talie mare nu le mai oferă clienţilor o bonificaţie de 2% pe an la de­pozite. O alternativă la eco­nomisirea prin bancă o re­prezintă in­vesti­ţiile în ac­ţiuni ale companiilor listate la bursă, care, deşi sunt mai ris­cante, pot aduce randamente net supe­rioare unui depozit.
 
Bursa de la Bucureşti a crescut anul trecut cu 9%, dar de acest câştig a beneficiat un nu­măr extrem de mic de investitori, în condiţiile în care bursa numără doar 20.000 de conturi ac­tive, adică jucători care au realizat o ope­ra­ţiune în ultimele şase luni. Spre comparaţie, peste 14 mil. persoane fizice au de­po­zi­te la bancă, potrivit datelor Fondului de Ga­ran­tare a Depozitelor în Sistemul Bancar. În acest an însă, bursa a scăzut cu 1%, însă ac­ţiu­ni­le le-a adus investitorilor profituri şi de 40%, cum este cazul BRD şi Banca Transil­va­nia.
 
În încercarea de a elimina barierele care îi fac pe actualii deponenţi să evite să devină in­ves­titori, ZF a consultat brokerii şi analiştii fi­nan­ciari pentru a reda răspunsurile la cele mai frecvente întrebări ale celor aflaţi la primii paşi pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO