Burse - Fonduri mutuale

GE preia partea Turbomecanica din joint-venture

24.05.2007, 19:26 91

Producatorul de componente pentru motoare de aeronave Turbomecanica Bucuresti a vandut catre grupul american General Electric (GE) participatia de 50% pe care o avea in cadrul Turbomecanica Combustor Products (TMCP), un joint-venture intre cele doua companii, potrivit reprezentantilor Turbomecanica.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
"Vanzarea participatiei noastre catre General Electric era prevazuta in contractul de infiintare a societatii. Avand in vedere clauza de confidentialitate pe care am incheiat-o cu General Electric, nu putem preciza care a fost valoarea tranzactiei", a declarat Silviu Panait, directorul de marketing si strategie al Turbomecanica.
El a precizat insa ca vanzarea acestei participatii nu se va reflecta semnificativ in rezultatele financiare ale Turbomecanica, firma care este listata la Bursa de Valori Bucuresti.
"Sub aspect financiar, am apreciat contributia Turbomecanica Combustor Products la rezultatele consolidate ale companiei ca fiind nula. Asadar, lipsa societatii mixte nu aduce nici un plus, nici un minus la rezultatele financiare", sustine Panait. Turbomecanica Combustor Products a fost inregistrata in martie 2005 ca joint venture intre GE Aircraft Engines si Turbomecanica, in scopul fabricarii de camere de ardere pentru motoare de aviatie. Turbomecanica va continua sa furnizeze componente si servicii de suport tehnic catre TMCP in baza unor contracte pe termen lung.
De asemenea, Turbomecanica va extinde colaborarea in calitate de subfurnizor cu General Electric Aviation, colaborare inceputa in 1998. Afacerile cu General Electric reprezinta circa o treime din cifra totala de afaceri a Turbomecanica.
"Livrarile noastre catre TMCP reprezinta in jur de 10% din cifra de afaceri, iar per ansamblu, livrarile noastre catre General Electric reprezinta circa 30-35%", a precizat Panait.
Printre clientii importanti ai Turbomecanica se mai numara grupul britanic Rolls Royce.
Turbomecanica a inregistrat in ultimii ani o stagnare la nivelul cifrei de afaceri si a profitului, explicata de reprezentantii companiei prin procesul de restructurare a gamei de produse si investitiile realizate in acest scop.
In primul trimestru al acestui an, compania a inregistrat un profit net de circa 0,53 mil. lei (0,15 mil. euro), de peste doua ori mai mic decat cel realizat in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, afacerile companiei au scazut cu circa 4%, pana la 17,6 mil. lei (5,3 mil. euro).
"Cauzele principale ale acestor rezultate sunt legate de un proces de reorganizare si specializare a gamei de produse, care a implicat si investitii semnificative", spune Panait.
Turbomecanica si-a planificat pentru acest an investitii in valoare de 16,8 mil. lei (circa 5 mil. euro), de aproape 3 ori mai mult decat in 2006. Investitiile se vor indrepta cu preponderenta catre achizitia de noi echipamente necesare procesului de productie, in valoare de 12,7 mil. lei (3,7 mil. euro).
Compania si-a bugetat pentru acest an venituri totale de 98,1 mil. lei (28,8 mil. euro), in scadere cu circa 10% fata de cele realizate anul trecut.
Compania mai estimeaza ca profitul net va creste usor in 2007, pana la 16,7 milioane de lei (4,9 milioane de euro).
"Piata pe care activam este foarte stabila. In cadrul contractelor noi negociem valoarea adaugata, iar lucrurile nu sunt foarte optimiste din acest punct de vedere, deoarece clientii nostri se asteapta ca in timp valoarea adaugata sa scada datorita specializarii. Din acest motiv urmarim sa restructuram familiile de produse", a explicat Panait.
Actionarii principali ai Turbomecanica sunt Radu Viehmann, presedintele Consiliului de Administratie, cu 25,87% din actiuni, si Maria Ciorapciu, sotia fostului presedinte al companiei, Ioan Ciorapciu, cu 15,15% din actiuni. SIF Banat-Crisana detine o participatie de 8,45% din companie.
Actiunile Turbomecanica au inchis sedinta de ieri de la Bursa la pretul de 0,69 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 77 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO