Burse - Fonduri mutuale

Furtuna a revenit pe burse. Cum pot naviga investitorii în aceste ape învolburate?

Furtuna a revenit pe burse. Cum pot naviga investitorii în aceste ape învolburate?
02.11.2011, 00:08 1203

Scăderile dramatice înregistrate ieri pe pieţele europene, care au trecut şi peste Ocean, instaurând din nou frica în rândul investitorilor, arată că planul de salvare a Greciei aprobat săptămâna trecută de liderii europeni e departe de a fi rezolvat problema.

Când bursa din Germania scade iar cu aproape 6% (intra-day), investitorii români se pot considera norocoşi că la Bucureşti indicii au închis cu scăderi de doar 2%.

Decizia de ştergere a 50% din datoriile Greciei faţă de creditorii privaţi, care ar fi trebuit să rezolve cel puţin pentru moment criza datoriilor şi să ofere statelor, băncilor şi investitorilor timpul necesar pentru a căuta noi soluţii, a ridicat noi incertitudini: ce se va întâmpla cu băncile, ce se va întâmpla cu creşterea economică.

În aceste condiţii, brokerii reuşesc cu greu să-şi calmeze clienţii şi să găsească argumente optimiste pentru a nu-i pierde, cel puţin pentru o perioadă, din piaţă.

"Investitorii trebuie să abordeze această perioadă cu prudenţă pentru că nu se ştie ce se mai întâmplă pe afară, iar când acolo bate vântul, la noi se transformă în uragan. Trebuie să se uite cu atenţie la rezultatele financiare ale companiilor care vin şi ce este bun să investească fără frică", spune Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest.

El crede că pieţele îşi vor reveni cu condiţia să nu apară noi ştiri negative pe plan extern.

"Pieţele trebuie să mai şi scadă, nu pot să meargă numai în sus chiar dacă corecţiile au fost astăzi (ieri - n.red.) un pic cam severe şi rapide, dar acest lucru este din cauza acumulării nervozităţii investitorilor. Eu zic că uşor-uşor pie­ţele vor intra pe un trend pozitiv pentru că indicii sunt mult prea jos. Sper să nu mai aflăm de alte lucruri neplăcute de pe plan extern. Nu cred că investitorii se mai sperie acum pentru că s-au cam obişnuit cu această situaţie. În ultimele luni au fost puţine zile calme pe burse."

Nicolae Pascu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor STK Financial, care administrează un portofoliu de câteva milioane de euro pe bursă, crede că pieţele au redevenit iraţionale în ultima perioadă şi că mişcările ample în jos sau în sus pe termen scurt nu mai reflectă situaţia economică.

"Lăcomia şi frica sunt cei mai importanţi amplificatori pe piaţa de acţiuni. Săptămâna trecută am asistat la lăcomia investitorilor care au sperat că vor avea ceva de câştigat de pe urma planului de salvare a Greciei. Acum, investitorilor le este frică de un faliment dezordonat al Greciei. Pieţele de acţiuni reacţionează exagerat, atât pe scăderi, cât şi pe creşteri, şi nu reflectă neapărat situaţia reală a economiei. Investitorii nu pot face nimic ca să nu fie afectaţi de ceea ce se întâmplă pe burse, pentru că este foarte greu sau chiar imposibil să baţi piaţa: adică să scazi mai puţin sau să creşti mai mult decât indicii", spune Pascu.

Deocamdată, pe bursa locală şocurile s-au resimţit mai puţin. Acţiunile BRD şi cele ale Băncii Transilvania (TLV), principalele două bănci locale listate, au înregistrat ieri scăderi de circa 2%, când băncile franceze sau germane pierdeau 10% sau Erste scădea cu 4%. Pe de altă parte, nici revenirile din octombrie nu au fost la fel de puternice ca pe pieţele vestice.

Chiar şi aşa, piaţa locală rămâne corelată cu pieţele externe, iar atât timp cât sentimentul investitorilor se schim­bă uneori de la o oră la alta, nici acţiunile locale nu vor fi ferite. În acest context, doar speculatorii se mai mişcă în piaţă, încercând să pescuiască ceva câştiguri.

"Investitorilor care vor să fie pe piaţă în această perioadă trebuie să le placă riscul şi să aibă sânge rece, adică să ia decizii şi să reacţioneze rapid şi fără resentimente. Se pot face bani pe bursă pentru că piaţa permite, este volatilă şi există lichiditate", spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Estinvest.

Printre instrumentele preferate ale speculatorilor se numără în ultima perioadă contractele turbo pe indicele DAX, care depăşesc ca rulaj chiar şi SIF-urile.

Contractele turbo short, care pariază pe scăderea indicelui DAX, le-au adus ieri investitorilor câştiguri cuprinse între 40% şi 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO