Burse - Fonduri mutuale

Furnizorul de energie electrică Alive Capital a listat miercuri obligaţiuni de 10 mil. lei: dobândă de 8% pe an şi maturitate de 3 ani

Furnizorul de energie electrică Alive Capital a listat...

Autor: Tibi Oprea

14.04.2021, 13:46 585

Furnizorul de energie electrică şi servicii integrate pentru piaţa de energie Alive Capital a listat astăzi, 14 aprilie, prima sa emisiune de obligaţiuni corporative la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), sub simbolul ALV23.

Emisiunea are o valoare nominală de 10 milioane lei şi cuprinde 100.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 100 lei/obligaţiune, cu maturitate de 3 ani şi o dobândă de 8% per an, plătibilă semestrial.

„Omenirea a început să conştientizeze faptul că expansiunea economică nu se poate baza decât pe energie regenerabilă, nepoluantă, care să asigure mediul necesar dezvoltării durabile societăţii noastre. Statele lumii au început să închidă capacităţile de producere a energiei electrice din surse poluante, iar cărbunele este prima sursă redusă drastic în aceast an. Decizia Alive Capital de a investi în acest sector se bazează pe convingerea că în viitorul apropiat, investiţiile în noi capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile vor fi semnificative, iar digitalizarea pieţelor de tranzacţionare a energiei electrice este deja o realitate. Instrumentele oferite de piaţa de capital sunt cele care vor conduce la consolidarea poziţiei noastre în domeniul energie verzi şi la susţinerea în continuare a rezultatelor economice pozitive, în beneficiul companiei şi al investitorilor”, a declarat Giacomo Billi, Fondator şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie Alive Capital, în deschiderea oficialî a şedinţei de tranzacţionare de miercuri.

Fondurile au fost atrase la finele anului 2020 în cadrul unui plasament privat realizat cu sprijinul Intercapital Invest, Consultantul Autorizat care a asistat şi admiterea la tranzacţionare a obligaţiunilor la bursă, şi urmează să fie investite în zona de producere a energiei electrice din surse regenerabile şi în zona de suport tehnic a activităţilor de servicii integrate, aferente producerii şi vânzării de energie electrică.

„Orice companie din România cu intenţie de creştere ambiţioasă şi planuri de dezvoltare ar trebui să ia în considerare listarea la Bursa de Valori Bucureşti ca alternativă de finanţare. Listarea la bursă poate fi punctul culminant al unui obiectiv strategic pe termen lung şi începutul unei noi etape în viaţa companiei, adusă în lumina reflectoarelor publice. Prin emisiuni de acţiuni sau obligaţiuni listate la bursă, emitenţii beneficiază de efectul de transmisie «acţionari-deţinători de obligaţiuni» şi au oportunitatea să câştige un grup stabilit de potenţiali investitori. Emisiunea de obligaţiuni ALV23 marchează intrarea companiei pe piaţa de capital din România, iar fondurile atrase sunt folosite pentru investiţii în zona de producere a energiei electrice din surse regenerabile”, spune Mihaela Stoica, Director General al Intercapital Invest.

Alive Capital are o experienţă de aproape 9 ani în domeniul energiei. De la înfiinţare şi până în 2020, compania a derulat activităţi specifice de „assets management” specifice producătorilor de energie electrică din surse regenerabile. Din 2016, după obţinerea licenţei de furnizare a energiei electrice emisă de Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Alive Capital participă pe pieţele centralizate de energie electrică administrate de Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale din România (OPCOM). Din anul 2019 este licenţiată de către ANRE ca furnizor de gaze naturale, iar de la începutul anului 2021 are licenţă de exploatare comercială pentru o capacitate de producer a energiei electrice din sursă fotovoltaică.

Energia electrică din portofoliul furnizorului Alive Capital aferentă anului 2019, a fost formată din 55,27% din sursă convenţională şi 44,73% din sursă regenerabilă. La finalul anului 2020, Alive Capital gestiona 477 MW instalaţi în capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile distribuite pe întreg teritoriul României (centrale electrice fotovoltaice, eoliene, biomasă şi microhidrocentrale electrice), ceea ce reprezintă aproximativ 9,3% din totalul capacităţii E-RES din România.

„Ne bucurăm să susţinem prin mecanismele de finanţare ale pieţei de capital dezvoltarea segmentului de energie regenerabilă, unul important pentru piaţa de energie per ansamblu. Proiectele de generare a energiei din surse regenerabile, care implică şi un necesar mare de capital, sunt parte a obiectivului de neutralitate a emisiilor la nivel mondial. Piaţa de capital locală demonstrează astăzi, prin această primă emisiune de obligaţiuni Alive Capital, că are capacitatea de a susţine investiţiile în energia verde. Ne dorim să fim în continuare legătura între dezvoltatorii care pot construi sisteme de energie verde şi resursele de capital pe care investitorii activi la BVB le au la dispoziţie. Dinamica acestui început de an – opt emisiuni de obligaţiuni corporative pe SMT şi piaţa principală, precum şi trei emisiuni de titluri de stat şi listarea celor şase noi companii - demonstrează deschiderea investitorilor către noi idei de business, precum şi volumul resursele de capital existente în piaţă”, afirmă Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Compania a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 219,6 milioane lei şi un profit net de 13,7 milioane lei. Veniturile companiei sunt generate din trei linii principale de activităţi: comercializarea energiei electrice generează 78,5% din venituri, gestionarea activelor 13%, iar furnizarea energiei electrice 7,5%. Alte două noi linii de business, furnizarea de gaze naturale şi monitorizarea centralelor electrice din surse regenerabile au generat 0,09%, respectiv 0,03% din venituri.

Fondatorul Alive Capital şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, Giacomo Billi, deţine 99,5% din acţiunile societăţii, diferenţa de 0,5% fiind deţinută de Alive Energy SRL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO