Burse - Fonduri mutuale

FT: Wirecard a procesat plăţi pentru mafia malteză a cazinourilor

FT: Wirecard a procesat plăţi pentru mafia malteză a...

Autor: Tibi Oprea

04.08.2020, 10:30 916

Compania germană Wirecard a procesat plăţi pentru un cazino online din Malta despre care s-a aflat ulterior că spală bani pentru un braţ puternic al grupului italian mafiot ‘Ndrangheta din Calabria, una dintre cele mai periculoase organizaţii mafiote din Europa, scrie Financial Times.

FT spune că până în 2017 Wirecard a procesat plăţi pentru CenturionBet, o companie de jocuri din Malta acuzată ulterior de judecătorii italieni că ar fi folosit crima organizată pentru a scoate milioane de euro din ţară printr-o operaţiune sofisticată de spălare de bani.

Wirecard a continuat să lucreze cu CenturionBet, companie încorporată în Malta, dar controlată de o societate paravan din Panama, până în 2017 când licenţa de pariuri i-a fost suspendată de autorităţile malteze în urma unui raid care s-a concretizat prin arestarea a 68 de persoane. De atunci, peste 30 de persoane au fost condamnate pentru infracţiuni legate de acest caz. 

Potrivit unor documente interne văzute de FT, Wirecard a procesat asemenea plăţi pentru o altă companie mare de pariuri din Malta acuzată de autorităţile italiene că ar fi spălat bani pentru grupuri criminale în cazuri care încă sunt investigate.

Anterior, ziarul britanic a scris că investitori din întreaga lume ar fi cumpărat în perioada 2015-2019 obligaţiuni în valoare de 1 miliard de euro susţinute de firme paravan acuzate că lucrează pentru grupul mafiot ‘Ndrangheta. Potrivit cotidianului de business, obligaţiunile ar fi fost cumpărate de fonduri de pensii, hedge fund-uri, family office-uri, precum şi de Banca Generali, una dintre cele mai mari instituţii de credit din Europa.

De la una dintre cele mai mari companii germane listate, valorând peste 24 de miliarde de euro, Wirecard a recunoscut în iunie 2020 că o mare parte dintre operaţiunile sale au fost cel mai probabil fictive. De atunci, fostul director executiv Markus Braun a fost arestat în Germania pe baza unor acuzaţii de fraudă, în timp ce fostul director operaţional lipseşte după ce a părăsit ţara.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO