Burse - Fonduri mutuale

FT: Fondurile mutuale, favorizate de economiile romanilor

16.10.2007, 22:16 21

Tendinta romanilor de orientare catre economisire in defavoarea consumului, va atrage o dezvoltare puternica a sectorului fondurilor de administrare a activelor in perioada urmatoare, intrucat clientii ar putea fi interesati de produse mai complexe decat conturile bancare.
Avand in vedere problemele de infrastructura care trebuie solutionate si lupta impotriva coruptiei, domeniul de administrare a activelor ar putea parea una dintre ultimele prioritati ale Romaniei, potrivit FT.
Cu toate ca valoarea sectorului de adiministrare a activelor din Romania ar putea parea foarte mica, sumele investite in fonduri paneuropene UCITS (Undertakings for the Collective Investment of Transferable Securities) ridicandu-se la numai 240 mil. euro, exista semnale ca aceasta industrie va intra intr-o etapa de dezvoltare puternica.
Fondurile UICTS au fost infiintate in 1985 si permit tranzactionarea libera a activelor in toate statele membre ale Uniunii Europene.
"Credem ca Romania a atins punctul critic (care precede expansiunea accelerata a sectorului de profil- n.r.), avand in vedere nivelul economiilor pe termen lung", a spus directorul general al Aviva Romania, Shah Rouf.
Aviva a incheiat un acord, anul acesta, pentru achizitia companiei de management de active Certinvest.
PIB pe cap de locuitor in Romania este in continuare scazut comparativ cu cele mai multe state europene, dar reprezentantii clasei sociale mijlocii, in crestere, se reorienteaza tot mai adesea de la consum spre economii.
"Bancile au observat o atenuare a cererii pentru credite. S-a semnalat in schimb un avans la nivelul depozitelor si credem ca trendul se inverseaza", a spus Rouf.
Orientandu-se mai mult catre instrumentele de economisire, cetatenii romani ar putea fi interesati de produse bancare mai complexe decat conturile bancare, precum fondurile mutuale, un trend observat in toata Europa.
In cazul Romaniei, dispozitia sporita a investitorilor de
a-si asuma riscuri ar putea accelera acest proces. "Apetitul pentru risc este destul de ridicat la romani, foarte interesati de actiuni. Le plac produsele cu randamente ridicate", a spus directorul general pentru Europa Centrala si de Est al Raiffeisen International Fund Advisory, Christa Bernbacher.
Datele furnizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) sustin punctul de vedere al lui Bernbacher. Desi neobisnuit pentru o piata fara prea multa experienta, industria fondurilor din Romania este dominata de actiuni, astfel ca aproape 80% din totalul activelor administrate sunt coordonate de fondurile de investitii in actiuni sau mixte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO