Burse - Fonduri mutuale

Frica zilei de după Brexit alimentează scăderea acţiunilor europene. Investitorii se pregătesc pentru cea mai importantă săptămână bursieră din ultimii ani

Indicii care măsoară volatilitatea pieţei sunt la maximele ultimelor luni, confuzia, nesiguranţa şi, în parte, frica fiind elementele care domină în acest moment lumea financiară globală

Indicii care măsoară volatilitatea pieţei sunt la maximele ultimelor luni, confuzia, nesiguranţa şi, în parte, frica fiind elementele care domină în acest moment lumea financiară globală

Autor: Dan Grigore Ivan

20.06.2016, 00:03 392
Recentele sondaje care prevestesc o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană au condus la scăderi importante pe principalele pieţe de capital din lume, în timp ce lira sterlină a continuat să se deprecieze în faţă dolarului american, tranzacţionând-se astăzi la o cotaţie de 1,4359 pentru un dolar, o scădere de peste 1,5% în ultimele două săptămâni.

Indicii care măsoară volatilitatea pieţei sunt la maximele ultimelor luni, confuzia, nesiguranţa şi, în parte, frica fiind elementele care domină în acest moment lumea financiară globală.

Cele mai afectate companii britanice sunt cele care operează în principal pe piaţa din Regatul Unit.

Astfel, indicele FTSE 100, care reuneşte cele mai importante companii britanice, a scăzut de la începutul acestui an cu peste 4%, în timp ce indicele FTSE Local, compus din companiile care obţin cel puţin 70% din cifra de afaceri de pe piaţa britanică, a scăzut de trei ori mai mult, până la 12%.

În eventualitatea în care britanicii aleg să iasă din angrenajul Uniunii Europene, unii analişti estimează o depreciere de peste 10% a lirei sterline, în timp ce pieţele de capital din întreaga Europă ar putea înregistra scăderi de peste 5%.

Sectorul bancar va fi cel mai rapid afectat de Brexit, dată fiind perturbarea fluenţei conexiu­nilor financiare de o asemenea măsură politică, în timp ce companiile de utilităţi sunt cele mai ferite de efectele dezlipirii Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Scăderile bursiere au fost mai violente la începutul săptămânii, marţi piaţa britanică atingând minimul ultimelor patru luni, însă vineri, după o nouă rundă de sondaje care indicau un uşor avans al pro-europenilor, acţiunile de pe întreg continentul au înregistrat creşteri puternice, sectorul bancar fiind cel care a condus raliul.

Astfel, în ultima zi de tranzacţionare a săp­tămânii trecute acţiunile celebrei bănci britanice Lloyds (LLOY) s-au apreciat cu peste 6% pe bursa de la Londra, în timp ce titlurile Barclays (BARC) au crescut cu 4,57%, iar cele ale Royal Bank of Scotland (RBS) s-au apreciat cu 3,69%.

Cu toate acestea, principalii indici europeni au încheiat săptămâna pe minus, indicele CAC 40, referinţa bursei de la Paris, a scăzut cu 2,85%, în timp ce DAX-ul german a înregistrat o depreciere de 2,07%.

În regiune, indicele WIG 20, referinţa bursei de la Varşovia, a scăzut cu 1,67%, în timp ce principalul indice de la Bucureşti a crescut cu 1,26% săptămâna trecută. Teama ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană s-a resimţit în întreaga lume, nu doar pe continentul european. Astfel, indicele american S & P 500 a scăzut cu 1,19% săptămâna trecută, în timp ce indicele japonez Nikkei 225 a scăzut cu 6%, iar indicele Hang Seng, referinţa pieţei de la Hong Kong, s-a depreciat cu 4,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO