Burse - Fonduri mutuale

Frăţilă propune dublarea dividendului la SIF Transilvania şi tragerea la răspundere a lui Fercală

Frăţilă propune dublarea dividendului la SIF...

Autor: Florentina Dragu

26.03.2015, 16:41 612

Propunerile au fost introduse în completarea ordinii de zi a adunărilor generale ale acţionarilor (AGOA şi AGEA) convocate pentru 29 aprilie, se arată într-un comunicat al SIF Transilvania.

Astfel, Constantin Frăţilă, sora sa Maria Alexandra şi Cociu Daniel, care împreună controlează puţin peste 5% din capitalul social al societăţii de investiţii financiare, au cerut celorlalţi acţionari să aprobe distribuirea de dividende în sumă de 52,42 milioane de lei (11,5 milioane euro), reprezentând 95,54% din profitul net obţinut anul trecut, de 54,87 milioane de lei.

Valoarea dividendelor propuse de grupul condus de Frăţilă este aproape dublă faţă de cea recomandată la începutul lunii de conducerea SIF Transilvania, de 27,3 milioane de lei.

Dividendul brut propus de Frăţilă este de 0,024 lei acţiune.

De asemenea, Frăţilă cere declanşarea acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală, director general şi preşedinte executiv al SIF Transilvania, şi a celorlalţi membri ai Directoratului, pentru organizarea şi desfăşurarea, anul trecut, a mai multor şedinţe AGA "cu încălcarea prevederilor Legii nr. 297/2004 şi a Regulamentelor CNVM/ASF în ceea ce priveşte exprimarea votului secret prin corespondenţă de către acţionari", potrivit comunicatului.

Omul de afaceri cere daune în favoarea SIF Transilvania în sumă de aproximativ 900.000 lei pentru organizarea şedinţelor în cauză şi solicită AGA societăţii să îl împuternicească pentru a declanşa acţiunea în justiţie.

Frăţilă, care este implicat încă din 2011 într-o dispută cu mai multe persoane din conducerea SIF Transilvania, a mai cerut în trecut, fără succes, tragerea la răspundere a membrilor Directoratului, precum şi acordarea unor dividende mai mari decât cele propuse de conducere.

În august anul trecut, Frăţilă a fost revocat din Consiliul de Supraveghere (CS) al SIF Transilvania, cu 93% din voturi în AGA.

Locul acestuia a fost luat, cu titlu provizoriu, de Răzvan Alexandru Rusu, director de investiţii la SAI Certinvest. La începutul lunii martie, Rusu şi-a depus candidatura pentru a ocupa această funcţie cu drepturi depline.

Tot în completarea ordinii de zi a şedinţelor din 29 aprilie, Frăţilă a propus spre aprobare lansarea unui program de răscumpărare de acţiuni reprezentând până la 5% din capitalul SIF Transilvania, la un preţ maxim de 0,55 lei/acţiune.

În funcţie de cotaţia de joi, de 0,271 lei/acţiune, pachetul este evaluat la 29,6 milioane de lei, în timp ce valoarea la preţul maxim este de 60,07 milioane de lei.

Conducerea SIF Transilvania a propus un program de răscumpărare de acţiuni reprezentând până la 1% din capitalul social al societăţii de investiţii.

Agenda şedinţelor acţionarilor SIF Transilvania a mai fost completată, de data aceasta ca urmare a unei decizii ASF, cu două puncte, unul privind informarea investitorilor asupra unor sentinţe şi hotărâri judecătoreşti în mai multe dosare în care este implicat Frăţilă, iar cel de al doilea privind adoptarea unei hotărâri pentru alegerea unui membru în CS al SIF Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO