Burse - Fonduri mutuale

Frăţilă a revenit pe profit cu Comcm

Frăţilă a revenit pe profit cu Comcm

Constantin Frăţilă, acţionar Comcm

Autor: Roxana Daniela Pricop

27.02.2012, 00:04 133

Producătorul de materiale de construcţii Comcm Constanţa (CMCM), la care omul de afaceri Constantin Frăţilă deţine împreună cu familia sa 41,5% din acţiuni, a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,13 mil. lei, reuşind să îşi revină după pierderi de 3,23 mil. lei în 2010.

Cifra de afaceri a societăţii a scăzut uşor până la 29,37 mil. lei în 2011, faţă de un nivel de 29,9 mil. lei în anul precedent. Veniturile totale ale societăţii au crescut cu circa un milion de lei, până la un total de 36,84 mil. lei. Cheltuielile totale ale producătorului s-au contractat cu circa 9%, până la un total de 35,4 mil. lei, potrivit rezultatelor preliminare emise de companie.

Pentru 2011, societatea şi-a bugetat un profit net de 1,7 mil. lei şi o cifră de afaceri de 29,3 mil. lei. Potrivit bugetului pe 2011, câştigul prognozat de companie urma să provină de pe urma reducerii cheltuielilor din exploatare, în principal cele cu personalul care erau estimate să se diminueze cu 35%, la 2,83 mil. lei.

Ultimul trimestru al anului i-a adus pierderi producătorului, în condiţiile în care după primele nouă luni din 2011 Comcm a înregistrat un profit net de 2,1 mil. lei, de opt ori mai ridicat decât în acelaşi interval din 2010. Din 2008 afacerile Comcm au scăzut an de an pe fondul crizei, în anul 2011 fiind înregistrată prima stagnare a volumului de activitate a producătorului de materiale de construcţii.

Societatea şi-a bugetat pentru 2011 investiţii în valoare de 2,8 mil. euro, printre cele mai mari din ultimii ani, deşi nu s-a aşteptat la o relansare a afacerilor. Banii erau destinaţi achiziţionării unor echipamente noi de lucru, pentru construirea ansamblului de locuinţe din Constanţa în cadrul unui proiect pe care-l realizează cu primăria şi pentru modernizarea hotelului şi a sediului administrativ.

Comcm este controlată de SIF Transilvania cu 56,7% din acţiuni, în timp ce omul de afaceri Constantin Frăţilă deţine împreună cu familia sa 41,5% din acţiuni. Omul de afaceri Constantin Frăţilă din Constanţa a fost arbitru în Divizia A de fotbal şi este unul dintre cei mai importanţi investitori persoane fizice de pe bursa de la Bucureşti. El deţine circa 2% din acţiunile SIF Transilvania. Constantin Frăţilă a canditat în 2009 pentru funcţia de administrator al SIF Transilvania, însă nu a prins un loc în consiliul de administraţie al societăţii. Potrivit declaraţiilor proprii, Frăţilă deţinea la finele anului 2007 un portofoliu evaluat pe bursă la 60 mil. euro. Între timp bursa a înregistrat o scădere puternică.

În acest an, acţiunile CMCM au înregistrat o scădere de 8,9%. În şedinţa de tranzacţionare de vineri, 24 februarie, acţiunile producătorului au înregistrat o creştere uşoară de 0,28%, până la un preţ de 0,1457 lei/titlu. La această referinţă, capitalizarea bursieră a societăţii este de 34,4 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO