Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a pierdut 21 mld. dolari din active în 2019: investitorii au retras 430 mil. dolari pe săptămână

Investitorii au retras cei mai mulţi bani din fondul Templeton Global Bond Fund condus de Michael Hasenstab, vicepreşedinte şi director de investiţii al Templeton Global Macro.

Investitorii au retras cei mai mulţi bani din fondul Templeton Global Bond Fund condus de Michael Hasenstab, vicepreşedinte şi director de investiţii al Templeton Global Macro.

Autor: Alex Ciutacu

08.01.2020, 00:04 1146

Fondul american de investiţii Franklin Templeton, administrator al Fondului Proprietatea, se confruntă cu retrageri masive de capital din partea investitorilor, respectiv 21 miliarde de dolari în 2019, adică 430 milioane de dolari pe săptămână, cel mai probabil ca urmare a faptului că a fost prins pe picior greşit de situaţia geopolitică.

Potrivit Financial Times, Franklin Templeton a înregistrat în 2019 mai multe ieşiri de capital decât orice alt administrator de investiţii din SUA, conform datelor agregate de grupul de cercetare Morningstar. Totalul activelor gestionate a scăzut cu un sfert în ultimii cinci ani, în ciuda randamentelor bune din piaţă – care au reuşit să mascheze parţial ieşirile de capital.

La finalul lunii noiembrie 2019, Franklin Templeton gestiona active de 692 miliarde dolari. Investitori au retras cei mai mulţi bani din fondul Templeton Global Bond Fund condus de cunoscutul investitor Michael Hasenstab, care a cheltuit 4,6 miliarde dolari pentru răscumpărări.

Hasenstab şi-a făcut un nume pe baza pariurilor curajoase pe datorii suverane ieftine, însă a fost prins pe picior greşit de două evoluţii geopolitice pe care nu le-a putut anticipa. Fondul său a pierdut în mare parte raliul titlurillor de stat americane, în timp ce a înregistrat pierderi masive pe datoria Argentinei. Când preşedintele argentinian Mauricio Macri a trebuit să părăsească conducerea ţării, fondul lui Hasenstab a pierdut 1,8 miliarde dolari într-o singură zi. Alte fonduri care au pierdut active includ Franklin Mutual SharesFund, un fond care are ca specific piaţa de capital din SUA – care a pierdut 3,4 miliarde dolari. În acelaşi timp, un alt fond care a pierdut circa 3 miliarde dolari în urma ieşirilor de capital este Franklin Mutual Global Discovery Fund, care are ca specific pieţele de capital globale. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO