Burse - Fonduri mutuale

FP convoacă AGA pentru a reduce capitalul cu 677 mil.lei (154 mil.euro), pe care îi va distribui la acţionari. Valoarea nominală a unei acţiuni – 0,95 lei

FP convoacă AGA pentru a reduce capitalul cu 677 mil.lei...

Autor: Roxana Pricop

26.09.2013, 19:09 978

Fondul Proprietatea (FP) a convocat acţionarii în Adunare Generală pe 22 noiembrie. Unul dintre cele mai importante puncte pe ordinea de zi este aprobarea reducerii cu 677 milioane de lei a capitalului social subscris al fondului de la 13,538 miliarde de lei la 12,861 miliarde de lei prin reducerea valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 0,95 lei.

Fondul nu precizează cu exactitate în convocatorul AGA motivul pentru care vrea să reducă capitalul social.

"Reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al Fondului Proprietatea ce implică restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social vărsat al fondului", potrivit raportului emis de fond pe bursă.

Suma de 677 milioane de lei rezultată din reducerea capitalului va fi distribuită către acţionari. Fondul cere acordul acţionarilor să aprobe plata unei cote de 0,05 lei/acţiune, proporţional cu participarea lor la capitalul fondului. Dacă va fi aprobată de acţionari, plata va începe în termen de 30 de zile de la data la care reducerea capitalului social devine efectivă.

Fondul american Elliott, cel mai mare acţionar al FP, a cerut la administratorului Franklin Templeton să vândă din activele fondului propunând distribuţia de dividende şi de comisioane speciale pentru Templeton. Această cerere nu a primit avizul ASF, astfel că FP încearcă să găsească alte modalităţi de a returna cash către acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO