Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine, mai active in aprilie. Cumpara sau vand?

Fondurile straine, mai active in aprilie. Cumpara sau vand?
02.05.2010, 23:07 23

KBC Securities si-a pastrat prima pozitie in topul celor maiactivi brokeri de actiuni, intermediind in aprilie tranzactii invaloare totala de 117 mil. lei (28 mil. euro) pe Bursa si pe piataRASDAQ.

Surpriza este urcarea Broker Cluj pe locul al doilea, firma deintermediere condusa de Grigore Chis reusind pentru prima data dindecembrie 2007 sa surclaseze BT Securities, societatea de brokeraja Bancii Transilvania. Daca pe Bursa, BT a fost ceva mai activa,diferenta au facut-o tranzactiile derulate pe RASDAQ. Rivalitateacelor doua firme de brokeraj din Cluj este un fapt cunoscut pepiata de capital, desi atat Rares Nilas, seful BT Securities, alucrat la Broker si invers, Grigore Chis a lucrat in cadrul BT.

O alta surpriza este urcarea pe locul patru in top a UniCreditCA IB Securities, care a intermediat in aprilie tranzactii de circa20 mil. euro. Brokerii condusi de Liviu Giugiumica s-au clasat pepozitia a doua in topul tranzactiilor cu actiuni pe Bursa, urcarealor in top aratand o activitate mai intensa a fondurilor deinvestitii straine in aprilie. KBC lucreaza de asemeneapreponderent cu clienti institutionali straini.

Aprilie a fost prima luna de scadere pe Bursa din acest an, cucorectii de 4% pe indicele BET si de 8% pe indicele BET-FI. Celemai importante actiuni listate, inclusiv Petrom si BRD, au scazutin ultima luna. Pe de alta parte, tranzactiile de pe Bursa au fostmai mici decat in fabruarie sau martie, cand insa au avut loctranzactii mari cu Rompetrol Rafinare.

Pe segmentul de obligatiuni si titluri de stat, BRD-SocGenramane cel mai activ intermediar, cu tranzactii de 154 de milioanede euro in aprilie, urmata de Raiffeisen Capital & Investment,care a rulat 59 de milioane de euro. Pe segmentul derivatelor de laBVB, cel mai activ intermediar este RBS Bank, care estemarket-maker pe contractele leu/euro.

La Sibex, cel mai activ intermediar in aprilie a fost WBSRomania, firma controlata de Cristian Sima, cu peste 40.000 decontracte. WBS a reusit in premiera sa depaseasca Tradeville siBroker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO