Burse - Fonduri mutuale

Fondurile străine de la FP aruncă în luptă nume grele. Şeful Raiffeisen i s-ar putea alătura CEO-ului Oracle în Comitetul Reprezentanţilor de la FP

Fondurile străine de la FP aruncă în luptă nume grele. Şeful Raiffeisen i s-ar putea alătura CEO-ului Oracle în Comitetul Reprezentanţilor de la FP

Autor: Andrei Chirileasa

22.03.2012, 00:07 1834

Fondul de hedging american Elliott, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), îl susţine pe CEO-ul Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, pentru un loc în conducerea FP. Şeful Oracle România ar putea rămâne şi el în Comitetul Reprezentanţilor, care ar deveni astfel unul dintre cele mai puternice boarduri din România.

Lupta pentru controlul Fondului Proprietatea (FP) se va da pe 4 aprilie, când sunt programate alegeri pentru Comitetul Reprezentanţilor, iar principalii acţionari ai fondului vor încerca să-şi plaseze reprezentanţi în structura de supraveghere care monitorizează activitatea administratorului american Franklin Templeton.

În joc sunt active de 3,69 mld. euro, iar acţionarii care vor reuşi să-şi impună candidaţii în Comitetul Reprezentanţilor vor avea pe viitor o pârghie în plus prin care să ducă strategia fondului în direcţia dorită. Competiţia se anunţă foarte puternică şi rămâne deschisă oricărui rezultat, având în vedere că principalii acţionari au arătat că nu au neapărat aceleaşi idei şi strategii legate de politica viitoare a Fondului Proprietatea.

Fondul de hedging american Elliott, care deţine aproape 14% din acţiunile FP, este de departe cel mai agresiv acţionar al fondului. Americanii au investit prin două vehicule, Manchester Securities şi Beresford Energy Corporation, circa 150 mil. euro în ultimul an pentru achiziţia de acţiuni FP. Având o reputaţie de "vultur investitor", fondul condus de Paul Singer şi-a făcut clare intenţiile când a solicitat administratorului Franklin Templeton să pună în discuţie pe ordinea de zi a AGA modificarea contractului de management. Elliott cere ca Franklin Templeton să primească un comision suplimentar pentru plăţile suplimentare pe care le va realiza către acţionari în urma vânzării de active. Elliott susţine că reinvestirea veniturilor din vânzarea de active nu este cea mai bună soluţie pentru acţionari. Propunerile Elliott vor fi dezbătute tot pe 4 aprilie.

Candidaţii propuşi de Elliott pentru Comitetul Reprezentanţilor sunt o altă surpriză. Fondul american îl susţine pe olandezul Steven van Groningen, unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri locali, cel care conduce de zece ani operaţiunile din România ale austriecilor de la Raiffeisen.

Steven van Groningen este în prezent şi preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), una dintre cele mai puternice organizaţii care susţin interesele investitorilor străini din România.

Şeful Raiffeisen este şi acţionar la Fondul Proprietatea, potrivit informaţiilor publicate de fond, dar nu există informaţii publice privind numărul de acţiuni pe care le deţine. El nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.

Celălalt candidat propus de Elliott este polonezul Piotr Rymaszewski, care este CEO-ul fondului de investiţii Octava din Polonia. Fondul este controlat de Elliott şi are o capitalizare de circa 100 mld. euro, fiind spcializat în investiţii imobiliare. Rymaszewski este absolvent al Universităţii Pennsylvania şi al Cornell Law School, iar în trecut a fost consilier al ministrului de finanţe din Polonia.

Dacă vor fi aleşi de acţionari, cei doi i s-ar putea alătura în Comitetul Reprezentanţilor lui Sorin Mîndruţescu, directorul general al Oracle România şi fostul preşedinte al AmCham (Camera de Comerţ Româno-Americană), o altă organizaţie extrem de puternică a investitorilor străini. Mîndruţescu a fost ales în conducerea FP în septembrie 2010, în aceeaşi adunare generală a acţionarilor în care a fost aprobat contractul de administrare a FP de către Templeton. El a preluat funcţia de preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor în luna februarie, după demisia lui Bogdan Drăgoi, actualul ministru de finanţe.

Mîndruţescu, susţinut de cehii de la Wood, şi-ar putea păstra locul din conducerea FP, bucurându-se de sprijinul altor acţionari puternici. De exemplu, britanicii de la City of London, care deţin 7% din FP, au declarat recent că ar fi de dorit menţinerea lui Mîndruţescu şi a lui Cristian Buşu în Comitetul Reprezentanţilor. Buşu este de mai mulţi ani implicat la FP. El a fost director economic al fondului, înainte ca Templeton să devină administrator, iar ulterior a fost susţinut de Ministerul Finanţelor în Comitetul Reprezentanţilor.

City of London mai susţine candidatura lui Julian Healy, care este în prezent membru provizoriu în Comitet, după demisia lui Drăgoi. Britanicii nu sunt în totalitate de acord cu politica propusă de Elliott, având în vedere declaraţiile lor recente.

Georgia Palade van Dusen, nepoata lui Nicolae Malaxa, nu şi-a desemnat deocamdată niciun candidat pentru Comitetul Reprezentanţilor, deşi ea a cerut revocarea actualilor membri şi alegerea altora noi, care să reflecte structura actuală a acţionariatului, după ce statul aproape că a ieşit din acţionariat. Urmaşii lui Malaxa, care deţin circa 6% din acţiunile FP, sunt printre principalii susţinători ai administratorului Franklin Templeton şi deci ar putea fi printre adversarii lui Elliott.

Lista candidaţilor pentru Comitetul Reprezentanţilor este completată de Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), care speră să obţină susţinerea unor fonduri locale şi străine, dar şi voturile micilor acţionari ai FP. Printre acţionarii care deţin pachete semnificative de acţiuni FP se numără SIF-urile, fonduri de pensii şi fonduri mutuale, dar şi fonduri străine, precum East Capital.

Pe listă s-au mai înscris până ieri alţi doi candidaţi, Răzvan Mircea Milea şi Ilie Călugăru. Astăzi este ultima zi când se mai pot depune candidaturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO