Burse - Fonduri mutuale

​Fondurile străine au ajuns să controleze 40% din Fondul Proprietatea, cumpărând acţiuni de pe bursă la jumătate de preţ

​Fondurile străine au ajuns să controleze 40% din Fondul Proprietatea, cumpărând acţiuni de pe bursă la jumătate de preţ

Foto: Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

08.11.2011, 18:29 1026

Fondurile străine de investiţii au ajuns la o deţinere de 39,01% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea (FP) la finele lunii octombrie, potrivit informaţiilor publicate de fond.

Fondul Proprietatea are active de peste 3,5 mld. euro, însă valoarea de piaţă este de 1,41 mld. euro. Practic, fondurile străine au ajuns să controleze 40% într-una dintre cele mai valoroase companii din România cumpărând acţiuni la jumătate de preţ.

Cel mai mare acţionar al FP este firma de investiţii Manchester Securities Corp, înregistrată în New York, care şi-a majorat deţinerea la 7,93%. La finele lunii septembrie, Manchester Securities avea un pachet de 6,61% din acţiunile fondului.

Pe de altă parte, participaţia statului la FP a continuat să scadă până la 3,14% din capitalul social şi subscris, ca urmare a despăgubirilor acordate către foştii proprietari. În octombrie, statul a transferat 1,65% din acţiunile FP pentru despăgubiri. Statul nu a plătit la capitalul fondului un rest de 2,7% din acţiuni astfel că aceste acţiuni sunt blocate de Depozitarul Central.

Al doilea cel mai mare acţionar al FP este Georgia Palade van Dusen, moştenitoarea industria­şului interbelic Nicolae Malaxa, cu 6,57% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO