Burse - Fonduri mutuale

Fondurile NN au ajuns la sub 10% din Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România, după vânzarea unor deţineri de aproape 11 mil. lei

Fondurile NN au ajuns la sub 10% din Banca Transilvania,...

Autor: Tibi Oprea

31.07.2020, 18:07 2772

Banca Transilvania (simbol bursier – TLV), cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa locală, a anunţat vineri la Bursă că fondurile grupului olandez NN au scăzut pe 24 iulie sub pragul de deţinere de 10%, ajungând în urma unor tranzacţii de vânzare la 9,96% din capitalul social al băncii de la Cluj.

Astfel, NN Group NV împreună cu Fondul de Pensii Facultative NN Activ, Fondul de Pensii Facultative NN Optim (administrate de către administratorul de fonduri de pensii facultative NN Asigurări de Viaţă), Fondul de Pensii Administrat Privat NN (administrat de către NN Pensii SAFPAP SA), precum şi NN Investment Partners BV au vândut un pachet de 0,1% din emitent, respectiv circa 5,2 milioane de acţiuni.

Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza preţului de închidere din 24 iulie, tranzacţiile de vânzare s-au ridicat la circa 10,93 milioane de lei. În urma acestora, investiţia NN la Banca Transilvania s-a redus la circa 1,06 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza preţului curent din 30 iulie.

Anterior, Banca Transilvania a anunţat la Bursă pe 6 aprilie că fondurile de pensii administrate de NN au ajuns la o deţinere de 10,06% din capitalul social.

Grupul NN deţine, prin intermediul NN Insurance Eurasia un pachet de 9,96% din acţiunile Băncii Transilvania. Dintre acestea, 0,81% sunt deţinute de NN Investment Partners, în timp ce 9,16% sunt deţinute de NN Continental Europe Holding. La rândul lui, pachetul de 9,16% este deţinut în proporţie de 8,66% de Fondul de Pensii Administrat Privat NN, iar 0,5% de către NN Asigurări de Viaţă (0,11% de Fondul de Pnesii Facultative NN Activ şi 0,39% Fondul de Pensii Facultative NN Optim).

Cei mai mari investitori de la bursă, respectiv fondurile de pensii private Pilon II, au devenit şi mai mari din februarie 2020 când au intrat în vigoare noile modificări ale Autorităţii de Supraveghere Financiară care prevăd ca limita de deţinere dintr-o companie a unui astfel de fond să fie majorată de la 10% la 15%.

Banca Transilvania se tranzacţionează la Bursa de la Bucureşti în scădere cu 23% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 1,6 miliarde de lei, emitentul ajungând la 10,6 miliarde de lei capitalizare. Spre comparaţie, indicele principal BET figurează cu o scădere de 16% în aceeaşi perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO