Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale - o posibila sursa de inspiratie pentru investitorii la Bursa

01.09.2006, 17:18 19

Portofoliile fondurilor mutuale de actiuni ii pot ajuta in luarea deciziilor de investitii pe investitorii care doresc sa investeasca direct pe Bursa si au la dispozitie sume suficient de mari pentru a-si realiza un portofoliu diversificat. Modificarile care apar periodic in structura portofoliilor de actiuni ale fondurilor indica, de asemenea, schimbari in conditiile de piata si pot fi considerate semnale de cumparare sau de vanzare pentru anumite actiuni, daca se identifica o tendinta generala.
Administratorii de fonduri sunt obligati sa-si publice portofoliile la sfarsitul fiecarui semestru, insa unii sunt mai transparenti si publica structura detinerilor la finele fiecarei luni.
In general, managerii de fonduri au in vedere doua aspecte in procesul investitional: potentialul de crestere al unei companii pe termen lung si lichiditatea actiunilor acesteia. O simpla privire in portofoliul unui fond mutual poate scuti un investitor de calcule complicate, venind in special in folosul investitorilor care au putina experienta pe piata de capital.
Fondurile de actiuni au obtinut anul trecut randamente cuprinse intre 20% si 55%, in conditiile in care acestea nu investesc toti banii pe Bursa, ci pastreaza o parte din bani in depozite bancare pentru a putea onora cererile de rascumparare. Asadar, un investitor care urmareste portofoliul unui fond mutual poate obtine in perioade de crestere a pietei, randamente mai mari decat acesta. In plus, portofoliile fondurilor mutuale sunt alcatuite in asa fel incat sa atenueze scaderile in perioadele cand in piata apar corectii.
Riscurile unei astfel de strategii nu sunt foarte ridicate, avand in vedere ca fondurile mutuale urmaresc in general acelasi obiectiv ca si investitorii individuali: maximizarea profitului. In plus, acestea beneficiaza de mai multe resurse decat un investitor individual in realizarea analizelor. Privind structura portofoliilor fondurilor de actiuni care au publicat rapoartele aferente primului semestru se observa ca sectorul financiar-bancar (SIF-uri, banci si broker) ramane in continuare cel mai bine reprezentat. Cei mai multi administratori de fonduri mizeaza in continuare pe SIF-uri si pe banci. Cu toate acestea, ponderile detinute de SIF-uri in portofoliile pe care fondurile le au la Bursa au scazut dupa primul semestru, remarcandu-se o tendinta de diversificare, in special catre sectoarele petrolier si farmaceutic, dar si spre unele sectoare industriale.
Tendinta a fost determinata si de scaderile inregistrate la Bursa in prima jumatate a anului, SIF-urile fiind printre cele mai afectate de corectii. In plus, cresterea SIF-urilor de anul trecut a fost destul de abrupta, fiind marcata de doua evenimente importante: majorarea pragului minim de detinere de la 0,1% la 1% si privatizarea BCR. Totusi, administratorii de fonduri spun ca SIF-urile au in continuare potential de crestere, avand in vedere valoarea activelor pe care le detin, opinie impartasita si de analistii societatilor de brokeraj.
Cu toate acestea, managerii de fonduri au identificat si alte sectoare cu potential de crestere, cum ar fi cel farmaceutic sau cel petrolier. Tranzactiile realizate in ultimul an cu Sicomed si Terapia au demonstrat ca in sectorul farmaceutic investitorii strategici sunt dispusi sa plateasca prime importante pentru a avea acces pe o piata cu potential foarte ridicat de crestere pentru urmatorii ani. Acesta este unul din motivele pentru care actiunile Antibiotice si Biofarm se regasesc in topul celor mai importante detineri ale fondurilor mutuale. In plus, ratele de crestere ale vanzarilor si profiturilor din sectorul faramceutic au fost destul de ridicate in ultimul an.
Sectorul petrolier a fost mereu considerat unul cu potential de crestere, insa in acest an s-au vazut cu adevarat primele roade ale privatizarii Petrom, compania raportand un profit record la sase luni. Rompetrol Rafinare ramane o actiune subevaluata, din cauza scandalurilor in care sunt implicati actionarii principali ai companiei.
Actiunile Turbomecanica sau cele ale Compa si-au facut si ele loc in ultima perioada in portofoliile celor mai multe fonduri mutuale, la fel ca si titlurile Condmag, care au intrat si in atentia fondurilor straine de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO