Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au bătut şi de şase ori dobânda bancară

Fondurile mutuale au bătut şi de şase ori dobânda bancară

Autor: Roxana Pricop

09.10.2012, 00:07 2651

Certinvest BET-FI Index este performerul industriei de fonduri mutuale cu un randament de 33,16% în primele nouă luni ale anului, obţinut graţie aprecierii înregistrate de acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea pe bursă.

Indicele BET-FI, referinţa SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, a câştigat 21%. Un depozit bancar a adus în medie o dobândă de 5% în acelaşi interval, însă banii plasaţi la bancă sunt garantaţi în limita unui plafon de 100.000 euro. Un câştig similar a adus şi investiţia în euro, leul înregistrând o depreciere de 5,8% în raport cu moneda europeană în acest an.

Pe locul secund în top se situează fondul de acţiuni Raiffeisen Prosper cu un plus de 19,72%, obţinut însă din plasamente în fonduri cu investiţii pe pieţele externe. Al treilea performer este BRD Index Europa Regional cu un randament de aproape 19%.

Primii trei performeri sunt fonduri cu un profil ridicat de risc, care se adresează investitorilor dispuşi să îşi asume potenţiale pierderi. Din categoria fondurilor riscante fac parte şi fondurile cu cele mai slabe performanţe: Certinvest Short Fund a raportat cea mai mare pierdere, de minus 56% în primele nouă luni.

Peste 230.000 de români au investit aproape 8 miliarde de lei în fonduri mutuale, în timp ce valoarea depozitelor bancare ale populaţiei depăşeşte 74 miliarde de lei.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO