Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au atras 316 mil. lei în octombrie

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

12.11.2013, 21:17 63

Investitorii au pus deoparte 316 milioane de lei (71,8 mil.euro), sumă netă, în fondurile mutuale locale luna trecută. În topul preferinţelor acestora s-au menţinut fondurile cu profil con­servator care investesc în obligaţiuni, depozite bancare şi titluri de stat. Din fondurile de acţiuni, investitorii au retras 1,7 milioane de lei în octombrie, lună în care a avut loc oferta Romgaz, cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria bursei.

Sumele de bani atrase de la investitori în octombrie au dus industria locală a fondurilor mutuale la un total al activelor nete de 11,45 miliarde de lei (2,6 mld. euro), cu 3% mai mult faţă de luna precedentă şi cu 30% mai mult faţă de valoarea activelor raportate la începutul anului, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Adminis­tratorilor de Fonduri.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Fondul de obligaţiuni ERSTE Bond Flexible RON a atras de la investitori 157,7 milioane de lei şi se menţine şi în luna octombrie pe primul loc în clasamentul fondurilor cu cele mai mari sume atrase de la investitorii. Urmează BRD EuroFond cu o sumă atrasă de la investitori de aproape 33 milioane de lei şi Raiffeisen RonFlexi cu 30,5 milioane de lei, ambele fonduri folosind o strategie conservatoare de investiţii.

La extrema opusă a clasamentului se situează fondul Simfonia 1 cu re­trageri de 32 milioane de lei, Cert­invest Obligaţiuni cu retrageri de 2,4 milioane de lei şi fondul Certinvest BET FI Index cu retrageri de 1,6 mi­lioane de lei.

La finalul lunii octombrie, fondul denominat în euro Audas Piscator a marcat cel mai mare randament de la începutul anului, respectiv de 39,6% în euro. Pe locul secund se situează fondul de indice Certinvest BET Index cu un plus de 21,3% în primele zece luni din an, urmat de ETF Bet Tradeville cu un randament de 18% şi apoi de fondul BT Index ROTX cu un randament de 17,18%.

Cu excepţia Audas Piscator, fond cu un profil de risc ridicat ce a speculat evoluţia francului elveţian, celelalte patru fonduri din clasament sunt fonduri de indice, care urmăresc pasiv evoluţia unui indice bursier. Cele mai performante fonduri de acţiuni, cu o strategie activă de investiţii, sunt ING Romanian Equity cu un plus de 10,17% şi Raiffeisen Acţiuni cu un plus de 9,86% în primele zece luni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO