Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au atras 30 mil. euro in primul semestru

09.07.2008, 17:52 11

BCR Asset Management, lider pe piata administratorilor de fonduri mutuale, a raportat o crestere record de 60% a activelor nete pana la 246,3 mil. lei (67,5 mil. euro) in primul semestru, in conditiile in care intreaga industrie a pierdut peste 6% din active.
BCR a atras cea mai mare parte a intrarilor nete, care s-au ridicat in primul semestru la 110 mil. lei (30 mil. euro).
Clasamentul administratorilor de fonduri mutuale este dominat de BCR, care a ajuns la sfarsitul primului semestru sa controleze 27,4% din activele nete de 896 mil. lei (245 mil. euro) ale industriei, potrivit raportului emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Pe locul al doilea se situeaza EFG Mutual Funds Management cu active nete in administrare de 104 mil. lei (28,5 mil. euro), al treilea administrator de fonduri mutuale fiind BT Asset Management cu active in portofoliu de 103,7 mil. lei (28,4 mil. euro).
In primele sase luni ale anului, divizia de administrare a investitiilor din cadrul grupului BCR-Erste a raportat o crestere a activelor din portofoliu in valoare de 90 mil. lei (24,6 mil. euro), in conditiile in care primii cinci jucatori din piata au scazut in primul semestru.
BCR Asset Management administreaza opt fonduri deschise de investitii, cele mai consistente intrari nete fiind raportate de fondurile BCR Monetar si BCR Obligatiuni care doar in luna iunie au atras 35,1 mil. lei (peste 9,5 mil. euro) de la investitori. Cele doua fonduri ale BCR au fost lansate in luna noiembrie alaturi de alte trei fonduri mutuale, cu o insertie de capital de aproximativ 11 mil. euro din partea grupului austriac.
"Sumele atrase de fondurile de investitii BCR provin de la investitori noi. Credem ca exista premise ca si in cea de-a doua jumatate a anului sa atragem de la investitori inca 90 mil. lei", a declarat Dragos Neacsu, presedintele societatii BCR Asset Management.
Intrarile nete consistente raportate de fondul de obligatiuni BCR Obligatiuni in primul semestru a usustinut dezvoltarea intregii industrii a fondurilor de obligatiuni, care au raportat o dublare a activelor pana la 147 mil. lei anul acesta. Intrarile nete in fondurile de obligatiuni au urcat pana la 71,4 mil. lei.
Primele sase luni ale anului 2008 au fost unul dintre cele mai bune semestre pentru fondurile de obligatiuni din ultimii ani, si una dintre cele mai dificile perioade pentru fondurile de actiuni care au raportat o scadere de aproape 30% a activelor.
"Fondurile de obligatiuni vor continua sa atraga investitii importante si in semestrul al doilea, in special de la investitorii institutionali asemeni fondurilor de pensii. Incepand din a doua jumatate a anului, cred ca atentia investitorilor se va indrepta si spre plasamnetele cu grad de risc mai ridicat, pentru inceput spre fondurile diversificate si mai apoi spre fondurile de actiuni", a continuat Neacsu.
Fondurile de plasamente monetare au atras de la investitori 16,7 mil. lei, aproape de trei ori mai putin decat fondurile de actiuni. Fondurile diversificate au incheiat primul semestru cu active nete in scadere cu 11,4%, raportand intrari nete de 12,1 mil. lei.
BCR: De la cea mai scumpa din regiune,

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO