Burse - Fonduri mutuale

Fondurile inchise din Cluj bat bursa din Bucuresti

28.08.2007, 19:11 16

Fondurile inchise de investitii administrate de societati din Cluj au obtinut in ultimele 12 luni randamente de pana la 104,3%, in conditiile in care indicele bursier BET a crescut cu 32,3% in ultimul an.
Fondul inchis de investitii FAPT, administrat de Globinvest din Cluj, a inregistrat un randament de 104,3% in ultimele 12 luni, plasand pe Bursa 23,8 % din activele de 13,3 mil. lei. BT Invest, fond inchis de investitii administrat de BT Asset Management din Cluj, a raportat un plus de 102,6% in ultimele 12 luni, in conditiile in care 98% din activele de 9,2 milioane de lei au fost investite pe Bursa.
STK Financial din Cluj, administratorul fondului de investitii private STK Emergent, a obtinut un randament de 74,7% pentru fondul de investitii private.
Walter Blaj, directorul general adjunct de la Globinvest, a declarat ca randamentul adus de fondul FAPT se datoreaza in parte posibilitatii de a adopta o politica investitionala mai agresiva decat in cazul unui fond deschis.
In cazul fondurilor inchise de investitii nu este restrictionata expunerea pe un numar limitat de emitenti, fiind posibile portofolii de investitii alcatuite din doi sau trei emitenti. Concentrarea investitiilor poate aduce randamente superioare, insa riscul este mai mare. Fondurile inchise de investitii dispun de o lichiditate mai mare in comparatie cu fondurile deschise, fara a exista riscul unor exituri de amploare, spune Radu Hanga, presedintele societatii BT Asset Management.
Investitia minima la fondurile inchise de investitii este de o unitate de fond, a carei valoare poate varia de la 4.000 de lei in cazul fondului FAPT la 10.000 de lei la BT Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO