Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de private-equity se plang ca inasprirea legislatiei la nivel european le va injumatati activele

Fondurile de private-equity se plang ca inasprirea legislatiei la nivel european le va injumatati activele
14.03.2010, 23:05 110

O directiva a Uniunii Europene care se discuta zilele acestea laBruxelles ar putea injumatati investitiile fondurilor deprivate-equity in intreaga Uniune Europeana, inclusiv in sud-estulEuropei si ar putea avea un impact negativ de 0,2% pana la 0,5% dinPIB-ul fiecarei tari din regiune, inclusiv Romania, afirmareprezentantii fondurilor de private-equity.

Directiva AIF care isi propune sa reglementeze "FondurileAlternative de Investitii", categorie care include atat fondurilede private-equity, cat si hedge fund-urile, a facut obiectul unornegocieri diplomatice aprinse in ultimele saptamani la nivelulUniunii Europene si a starnit chiar protestul secretarului generalal Trezoreriei SUA Timothy Geithner, care considera prevederilediscriminatorii pentru grupurile financiare americane. (vezi sipagina 14)

Conformpropunerii care ar putea fi aprobata chiar saptamana aceasta,managerii fondurilor de private-equity din UE trebuie autorizati deo institutie de supraveghere din tara unde sunt infiintati pentru aatrage investitori din spatiul UE. De asemenea fondurilealternative ar urma sa fie obligate sa transmita raportari catreinvestitori si autoritati si sa isi pastreze lichiditatile sidetinerile la o banca depozitara, la fel cum fac fondurile careinvestesc pe bursa. Fondurile de private-equity functioneaza inprezent fara reglementari speciale.

In Romania supravegherea acestor fondurilor administrate localar putea reveni Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare dacadirectiva va fi aprobata.

"Ideea acestei directive a venit in urma crizei financiarepentru a diminua riscul sistemic de pe pietele financiare. Unelefonduri de private-equity, mai ales cele de talie foarte marefolosesc in proportii importante leverage (imprumuturi bancare - n.red.) pentru a finanta achiztiile", spune Robert Luke, presedinteleAsociatiei de Private Equity din sud-estul Europei. "Fondurile detalie mica, cum sunt cele care investesc in regiune, nu folosescinsa leverage intr-o proportie insemnata si prin urmare nu creeazaun risc sistemic la nivelul pietelor financiare", spune el. Lukeeste si managing director al companiei spaniole GED CapitalDevelopment, care administreaza fonduri cu investitii inRomania.

El crede ca fondurile ar trebui diferentiate in functie demarime si de masura in care apeleaza la imprumuturi, iar nivelul dereglementare al fondurilor ar trebui sa tina cont de acestediferente.

Investitorii ar putea sa migreze spre Asia

El estimeaza ca valoarea investitiilor activelor fondurilor deprivate-equity din regiune se ridica la 2 miliarde de euro, insas-ar putea injumatati in urma aprobarii directivei. "Investitoriiar putea sa prefere zone mai accesibile pentru investitii, cum arfi Asia", spune Luke. El spune ca nu este impotriva reglementariifondurilor de private-equity, insa crede ca aceasta ar trebuifacuta unitar la nivel mondial.

"Criza financiara de la care a plecat ideea reglementariifondurilor alternative a fost una mondiala, astfel ca daca sedoreste o reglementare a acestor fonduri, aceasta ar trebui facutala nivel mondial", spune Luke.

Consiliul de Ministri al Uniunii Europene urmeaza sa votezemaine directiva, care ar putea intra in vigoare in 2012.Principalul opozant al acesteia este Marea Britanie, in timp ceFranta si Germania sustin reglementarile. Fondurile europene deprivate-equity au active de circa 250 de miliarde de euro, iarcirca un sfert din companiile europene de private-equity suntlocalizate in Marea Britanie.

Reprezentantii CNVM, institutia in sarcina careia ar putea cadeareglementarea si supravegherea fondurilor alternative, nu au pututfi contactati pentru un punct de vedere in privinta noilorreglementari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO