Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de obligatiuni sunt pe val. Cat va mai dura cresterea?

Fondurile de obligatiuni sunt pe val. Cat va mai dura cresterea?

Radu Hanga, directorul general al BT AM

30.07.2008, 18:25 27

Primul semestru al anului a marcat intrari record in conturile fondurilor de obligatiuni care au atras de la investitori 71,4 milioane de lei (19,5 milioane de euro), de peste trei ori mai mult decat totalul intrarilor nete din ultimii trei ani, in conditiile in care multi investitori au gasit in acestea un refugiu in fata scaderilor de la Bursa.
Cat de sanatoasa este aceasta crestere insa si cat va mai dura, unde vor fi investite sumele atrase de la investitori, daca piata de obligatiuni a incheiat ultimele zile cu zero tranzactii, sunt intrebari la care administratorii de fonduri si investitorii incearca sa gaseasca raspuns.
Cele noua fonduri de obligatiuni au incheiat primul semestru cu active nete in valoare de 147 milioane de lei (40,2 milioane de euro), volum dublu fata de sfarsitul anului trecut, de la aproape 13.000 de investitori, mai multi cu 40% fata de luna iunie a anului trecut.
La sfarsitul primului semestru, cel mai performant fond de actiuni a fost Raiffeisen Prosper, cu un randament anual de minus 18,3%, in timp ce performerul fondurilor de obligatiuni a fost Stabilo, cu un plus anual de 11,2%.
"Fondurile de obligatiuni pot servi ca o supapa pentru investitori, unde acestia se refugiaza temporar in perioade in care Bursa este in scadere", este de parere Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest.
Anticipand apetitul investitorilor, administratorii si-au completat portofoliul cu cate un fond de obligatiuni.
BCR Asset Management a lansat la sfarsitul anului trecut fondul BCR Obligatiuni, care in primele sase luni ale anului a atras 60,4 milioane de lei (circa 19 milioane de euro) de la investitori.
Au urmat Zepter Asset Management cu fondul Zepter Obligatiuni si BT Asset Management cu fondul BT Obligatiuni. In 2004 si 2005, cand piata actiunilor a crescut, nu a fost lansat niciun fond de obligatiuni. In 2006, singurul produs intrat in piata fondurilor de obligatiuni a fost Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, care initial a functionat ca fond monetar.
"Administrarea fondului de obligatiuni presupune ca in perioadele de avant economic sa aiba loc mutarea de pe titluri de stat pe titluri mai riscante, corporative sau municipale, pentru a putea marca randamente mai mari, insa pe piata locala nu se prea poate face acest lucru", spune Mihail Ioan, presedintele societatii de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management.
Incepand de luni, 4 august, pe Bursa va incepe tranzactionarea titlurilor de stat cand vor fi introduse la tranzactionare 26 de emisiuni de titluri de stat cu cupon fix (obligatiuni) vandute pana in prezent, oferind astfel o supapa administratorilor in cautare de instrumente pentru diversificarea portofoliului. Valoarea celor 26 de emisiuni este de opt miliarde de lei. Administratorii de fonduri spun insa cu nu vor intra imediat la cumparare, preferand sa astepte o perioada pentru a vedea cum evolueaza oferta si cererea de titluri.
"Obligatiunile emise de municipalitati sau de institutiile bancare sunt deja in portofoliul fondurilor, astfel ca pentru un fond de obligatiuni nou intrat pe piata nu exista titluri", spune Marius Olteanu, director executiv al societatii de administrare SIRA.
Lichiditatea redusa a pietei de obligatiuni se reflecta in portofoliul fondurilor, dar si in ponderea ridicata de active investite in depozite. Potrivit rapoartelor anuale de administrare pe 2007-cele mai recente informatii disponibile -, din portofoliul fondurilor de obligatiuni Orizont, Fortuna Gold si Stabilo nu lipsesc obligatiunile corporative emise de Banca Comerciala Carpatica, BCR si Procredit Bank. In ceea ce priveste plasamentele in obligatiuni municipale cotate, din portofoliul celor trei fonduri gestionate de administratori diferiti nu lipsesc obligatiunile emise de Primariile Deva, Navodari sau Timisoara.
"O solutie la lipsa de lichiditate a pietei locale este iesirea pe pietele externe de obligatiuni, dar administratorul se expune astfel riscului valutar, care poate diminua randamentul fondului", continua Cenan de la Globinvest.
Europa Obligatiuni, fond administrat de Pioneer Asset Management, investeste in obligatiuni emise de state membre ale Uniuni Europene, raportand un randament anual negativ in euro de 3,2% si de 12,5% in lei la sfarsitul lunii iunie. In timp ce Stabilo, fond de obligatiuni gestionat de acelasi administrator si cu plasamente exclusiv locale, a marcat un randament anual de 11,2% in lei.
"Fondurile de obligatiuni vor reprezenta o alternativa anul acesta in special pentru investitorii institutionali, asemeni fondurilor de pensii private. Lichiditatea redusa a pietei de obligatiuni va indemna tot mai mult fondurile de pensii spre cele de obligatiuni", spune Dragos Neacsu, presedintele BCR Asset Management.
Daca piata de actiuni va da insa semne de crestere, este posibil ca parte din investitorii care au intrat in fondurile de obligatiuni sa migreze spre fondurile de actiuni, spun administratorii, insa transferul nu va fi de amploare.
"Exista sanse ca parte dintre investitorii actuali ai fondurilor de obligatiuni sa migreze la fondurile de actiuni sau diversificate. Investitorii se vor uita de doua ori inainte de a investi, cred ca agresivitatea corectiilor bursiere i-a facut mai precauti", spune Cenan.
Sansele ca fondurile de obligatiuni sa reintre in nemeritatul con de umbra odata ce Bursa isi va reveni sunt mici, pentru ca atat investitorii, cat si administratorii au descoperit virtutiile fondurilor de obligatiuni: pot aduce randamente peste nivelul dobanzilor bancare in contextul unor scaderi bursiere de pana la 40%, sunt mai putin volatile si deci mai putin riscante decat fondurile de actiuni.

BT Obligatiuni tinteste active de 6,5 mil. lei
BT Asset Management tinteste o crestere de pana la 30% a activelor fondului de obligatiuni din portofoliu pana la sfarsitul anului, in conditiile in care capitalul initial al fondului se ridica in prezent la aproape 5 milioane de lei.
Lansat la inceputul lunii iulie, fondul BT Obligatiuni a investit cea mai mare parte a activelor in depozite bancare.
"Suntem interesati de titlurile de stat. Vom intra la cumparare, insa acest lucru depinde si de randamentele pe care le pot aduce aceste instrumente", a spus Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO