Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de obligatiuni au crescut in opt luni cat in patru ani

12.09.2008, 21:47 18

Fondurile de obligatiuni au raportat o triplare a activelor pana la 203 milioane de lei in primele opt luni ale anului, sustinute de intrarile nete record in valoare de 124,3 milioane de lei, potrivit raportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Avansul inregistrat anul acesta de fondurile de obligatiuni este fara precedent, fiind alimentat pe de o parte de corectiile bursiere care au indreptat atentia investitorilor spre piata de instrumente cu venit fix, dar si de lansarile a doua produse - fondurile Zepter Obligatiuni si BT Obligatiuni.
Doar in intervalul cuprins intre anii 2004 si 2007, fondurile de obligatiuni au mai raportat aproape o triplare a activelor de la 25 de milioane de lei la 73 de milioane de lei. In primele opt luni, fondurile de obligatiuni au atras intrari nete de 124,3 milioane de lei si aproape 4.400 de investitori noi, arata statisticile AAF. Cea mai mare parte a intrarilor nete a fost atrasa de fondul BCR Obligatiuni, administrat de societatea BCR Asset Management.
"Cresterea inregistrata de activele fondurilor de obligatiuni se inscrie tendintei din plan mondial. Fondurile de obligatiuni vor continua sa fie in centrul atentiei in urmatoarea perioada daca vor reusi sa aduca randamente mai mari decat dobanzile la depozite", a declarat Walter Blaj, director general adjunct la societatea de administrare Globinvest.
Dobanda pentru un depozit constituit in ianuarie ar fi adus un randament pe primele opt luni ale anului de 4,86%, in timp ce primele trei fonduri de obligatiuni - BCR Obligatiuni, Orizont, Stabilo - au adus investitorilor randamente de peste 6,5% in acelasi interval.
La extrema opusa se situeaza fondurile de actiuni care in primele opt luni ale anului au pierdut mai mult de o treime din active, pana la 239 de milioane de lei, si peste 1.600 de investitori.
Primele opt luni ale anului au adus fondurilor monetare o crestere de 45,6% a activelor nete, pana la 192 de milioane de lei. In contextul corectiilor bursiere de la inceput de an, fondurile de plasamente diversificate au pierdut aproape 20% din active, pana la 277 de milioane de lei.
In ciuda subscrierilor masive raportate de fondurile de obligatiuni, fondurile diversificate continua sa detina suprematia cu o cota de aproape 30% din activele industriei. Cu toate acestea, distribuirea activelor pe categorii de fonduri este echilibrata. Fondurile de actiuni concentreaza 26% din active, in timp ce fondurile obligatiuni detin o pondere de 22,5% la sfarsitul lunii august, arata raportul AAF.
Societatea BCR Asset Management a continuat sa se detaseze si in luna august in pozitia de lider al industriei, dupa volumul activelor administrate, gestionand active de 291 de milioane de lei, mai mult cu 9% fata de luna trecuta.
La mare distanta, pe locul secund urmeaza BRD Asset Management care administreaza active in valoare de 107 milioane de lei, in timp ce EFG Mutual Funds Management detine pozitia a treia cu active in administrare de 95,8 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO