Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de actiuni, lovite puternic de corectie

09.11.2007, 21:45 13

Fondurile mutuale cu plasamente in actiuni au inregistrat aproape o injumatatire a randamentelor in ultimele luni pe fondul corectiilor de la Bursa, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Active Dinamic, care ramane cel mai performant fond de pe piata, avea la sfarsitul lui octombrie o crestere a unitatii de fond fata de octombrie 2006 de 38,4%. Acelasi fond raportase la sfarsitul lunii iulie un randament anual (iulie 2006-iulie 2007) de 74,8%. Fondul este administrat de Swiss Capital Asset Management, societate aflata sub umbrela grupului belgian KBC.
KD Maximus, fondul de actiuni administrat de slovenii de la KD Investments, inregistra la sfarsitul lui octombrie o crestere anuala de 36,4%, fata de aproape 60% la sfarsitul lui iulie.
Diferentele semnificative dintre randamentele raportate la sfarsitul lui iulie si cele de la finele lui octombrie au fost determinate de corectiile inregistrate pe Bursa in ultimele luni, fata de anul trecut, cand piata a inregistrat cresteri semnificative in lunile de toamna.
Corectiile s-au resimtit si la nivelul fondurilor diversificate, randamentele acestora inregistrand aceeasi evolutie.
Fortuna Clasic, cel mai performant fond diversificat in ultimul an, si-a redus randamentul de la 46% in iulie, la 23% in octombrie.
Performantele in scadere ale fondurilor de actiuni a determinat o reducere a interesului investitorilor pentru aceste instrumente, in luna octombrie acestea inregistrand retrageri nete de 0,7 mil. lei (200.000 de euro). Pe de alta parte, fondurile diversificate au raportat intrari nete de 1,6 mil. lei (0,47 mil. euro).
Activele totale ale fondurilor mutuale se ridicau la sfarsitul lunii octombrie la 893 mil. lei (263 mil. euro), in crestere cu 41% fata de sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO