Burse - Fonduri mutuale

Fonduri mutuale: Tinerii prefera sa riste mai mult de dragul unor castiguri mai mari

13.02.2007, 19:23 26

Piata fondurilor de investitii atrage participarea in special a barbatilor peste 45 de ani, cu studii superioare absolvite si cu un apetit ridicat pentru risc, alimentat de confortul material de care acestia dispun, conform datelor furnizate de cele zece societati de administrare a fondurilor, care au raspuns intrebarilor ZF privind profilul investitorilor in fondurile pe care le administreaza.
Femeile sunt minoritare pe piata fondurilor de investitii, profilul de risc destul de ridicat al acestor plasamente putand fi explicatia data numarului redus al investitoarelor.
La BCR Clasic de exemplu, fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix administrat de BCR Asset Management, femeile detin o pondere de aproxmativ 55% din totalul investitorilor.
BCR Asset Management administreaza active de circa 31,7 mil. euro (108,1 mil. lei), fapt ce il plaseaza pe primul loc pe piata fondurilor deschise de investitii, la finalul anului trecut, la mica distanta de BRD Societe Generale (105,2 mil. lei).
Profilul investitorului in fondurile deschise este dependent de gradul de risc al investitiei (fond monetar sau fond de actiuni) si de capacitatea de economisire a acestuia, reiese din datele administratorilor de fonduri.
Astfel, celor 45 de ani - varsta medie a investitorilor - li se adauga alti zece pentru a obtine portretul investitorului la fondurile de obligatiuni sau monetare.
Varsta investitorilor in fondurile de actiuni este insa cu 10-15 ani mai redusa decat media. Partenera de investitii, mai in varsta cu cinci ani, prefera fondurile de obligatiuni si cele monetare, fiind dispusa mai putin sa riste.
Fondurile care investesc, in principal, in instrumente financiare si obligatiuni atrag barbatii peste 50 de ani, care, odata cu varsta, au pierdut din apetitul pentru risc, mizand pe plasamente sigure si stabile, fara a urmari obtinerea unor castiguri spectaculoase, reiese din datele administratorilor de fonduri de pe piata.
Pensionarii sunt amatori de plasamente pe termen mediu si lung, stabile, fiind recunoscuti pentru gradul ridicat de loialitate, afirma administratorii.
Femeile cu varsta peste 45 de ani aleg fondurile monetare sau pe cele de obligatiuni pentru a-si investi economiile. Prudenta specifica femeilor isi pune amprenta si atunci cand se iau decizii privind plasarea banilor in fondurile de investitii.
Fondurile administrate de societatea Eurobank Mutual Funds atrag de asemenea participarea femeilor, mai exact fondul monetar Bancpost Plus si cel diversificat Bancpost Active Balanced, spun reprezentantii societatii de administrare.
Fondurile diversificate, cele cu un grad mediu de risc si cu randamente moderate atrag resursele financiare ale barbatilor cu varste intre 40 si 50 de ani. Media mai coborata de varsta indica si un grad de risc mai ridicat al plasamentelor, dar si posibilitatea unui castig mai consistent.
Fondurile de actiuni, teoretic cu gradul cel mai ridicat de risc, dar si cu oportunitatile cele mai bune de castig au parte de cei mai numerosi si mai tineri investitori, peste 70% dintre persoanele care subscriu la fondurile de actiuni sunt barbati cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani. Procentul celor peste 45 de ani devine in aceasta situatie minoritar (20-30%).
Explicatia administratorilor: persoanele peste 30-35 ani care si-au consolidat cariera si au un confort material asigurat (locuinta, masina) au un apetit pentru risc mai ridicat, in timp ce persoanele varstnice, mai apropiate de finalul vietii active sau chiar la pensie sunt mai putin dornice sa-si asume riscuri, eventualele pierderi fiind mai greu de recuperat.
Procentul investitorilor cu studii superioare este majoritar. Cu toate acestea, administratorii spun ca nu se poate vorbi despre un apetit mai ridicat al investitorilor care au absolvit studii superioare fata de cei care au studii medii, decizia de a investi in fonduri fiind conditionata in principal de criteriul financiar, spun administratorii.
Plasarea banilor in fonduri de investitii nu are un caracter unitar.
Desi preferatele romanilor sunt fondurile de actiuni si cele cu profil diversificat, in ultima perioada se contureaza tendinta ca unul si acelasi investitor sa participe la toate fondurile pe care le administreaza o societate, fiind atras de rezultatele pozitive ale unuia dintre fonduri, dar dorind sa isi ajusteze gradul de risc sau lichiditatea plasamentului.
Presedintele societatii Globinvest, care administreaza fondurile deschise Napoca si Transilvania, afirma de exemplu ca "performantele din ultimul an ale fondului Napoca au atras increderea investitorilor, care au facut subscrieri si la fondul diversificat Transilvania."
In luna ianuarie, fondurile deschise de investitii au continuat evolutia ascendenta din ultima perioada, marcand castiguri mult mai mari decat dobanzile bancare. Campionul cresterilor a fost fondul de actiuni BT Maxim, cu un randament al unitatilor de fond de 13%, urmat de alte doua fonduri administrate de BT Asset Management: BT Clasic si BT Index.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO