Burse - Fonduri mutuale

Fondului STK Emergent din Cluj nu ii este frica de corectiile pietei

Fondului STK Emergent din Cluj nu ii este frica de corectiile pietei

Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial: Nu ne incanta ca Bursa trece printr-o perioada mai putin favorabila. Contextul din piata aduce dezavantajul de a intra cu un pret mai mic decat cel real, insa acesta va fi compensat de faptul ca putem investi in actiuni ieftine si sa marcam astfel randamente mari.

19.02.2008, 20:48 37

Cu toate acestea, administratorii STK Emergent se asteapta ca oferta publica de titluri care va incepe azi sa fie suprasubscrisa. "Cred ca listarea STK Emergent va fi bine-venita, avand in vedere ca piata este cam satula sa tranzactioneze aceleasi actiuni. Exista o letargie generala pe titlurile care exista in prezent la Bursa", este de parere Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Fondul inchis de investitii STK Emergent, administrat de societatea STK Financial din Cluj, desfasoara o oferta publica initiala in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei incepand de azi, 19 februarie, si pana pe 10 martie, prin care vor vinde pe Bursa 25% din actiuni. In cadrul ofertei vor fi alocate 177.877 de titluri, la un pret de 281 lei/actiune.
"Este un proiect foarte interesant si indraznet. Administratorii fondului sunt curajosi sa intre in aceste momente la Bursa", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital, adaugand ca in evaluarea proiectului trebuie tinut cont si de contextul de piata.
"Cele 50 de milioane de lei nu reprezinta o oferta mica de titluri. Cred ca este destul de periculos sa intri cu volume mari la tranzactionare in aceste conditii de piata", continua Molnar de la IFB Finwest.
Listarea STK Emergent a fost anuntata inca de anul trecut de administratorii de la STK Financial insa conditiile nefavorabile de pe piata de capital au amanat momentul ofertei publice. Administratorul STK Emergent sustine insa ca tocmai criza prin care trece piata face oferta avantajoasa pentru investitori.
"Nu ne incanta ca Bursa trece printr-o perioada mai putin favorabila. Contextul din piata aduce dezavantajul de a intra cu un pret mai mic decat cel real, insa acesta va fi compensat de faptul ca putem investi in actiuni ieftine si sa marcam astfel randamente mari", spune Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.
Odata intrat la Bursa, STK Emergent va functiona asemeni unei societati pe actiuni. Mai exact: va fi primul fond de investitii care va acorda dividende detinatorilor de unitati de fond din profitul realizat, investitorii fondului avand drept de preferinta la emisiunile ulterioare de titluri.
Rascumpararea titlurilor emise nu vor fi posibile la STK Emergent, iar fondul va putea emite anual un numar de unitati de maximum 20% din numarul celor existente la sfarsitul anului calendaristic anterior, explica Pascu.
"Investitiile fondului constau in plasamente atat pe piata actiunilor, cat si pe cea imobiliara, care detine cea mai ridicata pondere in portofoliu, oferind astfel acces catre plasamentele imobiliare investitorilor care nu dispun de resurse financiare indeajuns de consistente pentru a investi individual pe piata imobiliara", continua Pascu de la STK Financial. "Cred ca oferta va fi suprasubscrisa", spune el.
"Daca oferta STK Emergent va avea succes, ar putea aduce si alte fonduri inchise la Bursa. Este o actiune temerara si o noutate pentru piata locala de capital", spune Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.
Constituit prin atragerea privata de resurse financiare, fondul STK Emergent a strans 42 mil. lei de la 180 de investitori in primele trei zile ale emisiunii private de unitati de fond care a avut loc in luna august a anului trecut. Subscrierile au fost programate pentru intervalul cuprins intre 1 si 10 august, dar necesarul de lichiditate al fondului STK Emergent a fost acoperit din primele trei zile ale emisiunii private de titluri.
Anul trecut, activele nete totale atrase de STK Emergent de la investitori au fost in valoare de 45,2 milioane de lei, cel mai mare volum din industria fondurilor inchise de investitii.

Urmeaza Contor Group Arad

Producatorul de contoare de apa si energie termica Contor Group din Arad, va derula in perioada 29 februarie - 13 martie, o oferta publica initiala pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti, prin intermediul societatii de brokeraj IFB Finwest, dupa ce prospectul a fost aprobat ieri de CNVM. Oferta va avea o valoare de 11,7 milioane de lei (3,2 milioane de euro), fiind oferite spre 31 de milioane de actiuni cu o valoare nominala de
0,1 lei, la pretul de 0,38 lei/titlu. Contor Group are un capital social de 12,4 milioane de lei, impartit in 124 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Capitalul este detinut in proportie de 60% de firma Waterhouse din Arad. (Stefan Musgociu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO