Burse - Fonduri mutuale

Fondul Suveran de Pensii al Norvegiei, acţionar şi la Bursa de la Bucureşti, câştiguri de 21 mld. dolari în T3/2018

Fondul Suveran de Pensii al Norvegiei, acţionar şi la...

Autor: Alex Ciutacu

29.10.2018, 00:00 424
Fondul Suveran de Pensii al Norvegiei, cel mai mare fond de pensii din lume cu active de peste 1.000 mld. dolari, acţionar şi la bursa românească, a obţinut în T3/2018 randamente peste aşteptări din bursele americane, în contextul în care managerii giganţi de fonduri încearcă să traverseze perioada de turbulenţe din piaţă, potrivit Bloomberg. Fondul cu sediul central în Oslo a obţinut randamente de 2,1% în T3, adică 21 mld. dolari. Acţiunile din America de Nord au dat randamente, în timp ce restul pieţelor de acţiuni din lume au avut o evoluţie mai slabă, transmite fondul. „Evoluţia pieţei a fost afectată de aşteptările cu privire la încetinirea creşterii economice şi de incertitudinea generată de noile bariere comerciale dintre ţări”, spune Yngve Slyngstad, CEO-ul fondului. 

Fondul a înregistrat randamente de 3,1% pe acţiuni şi a pierdut 0,3% pe obligaţiuni, în timp ce segmentul imobiliar a generat randamente de 1,9%. La sfârşitul trimestrului, portofoliul Fondului Suveran de Pensii al Norvegiei deţinea 67,6% din investiţii în acţiuni, 29,7% în obligaţiuni şi 2,7% în imobiliare. În România, Fondul Suveran figura la finele anului 2017 cu investiţii la 10 companii în valoare totală de 338 milioane de lei, printre care Digi Communications, OMV Petrom, Banca Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO