Burse - Fonduri mutuale

Fondul Suveran al Norvegiei, randament de 1,6% în T3/2019, adică un profit de peste 23 mld. euro, la active în administrare de 980 miliarde de euro

Business internaţional

Yngve Slyngstad, CEO-ul băncii care administrează Fondul Suveran al Norvegiei: Pe segmentul de acţiuni şi de in­vestiţii cu randament fix am înregistrat încă un trimestru cu randamente pozitive.

Yngve Slyngstad, CEO-ul băncii care administrează Fondul Suveran al Norvegiei: Pe segmentul de acţiuni şi de in­vestiţii cu randament fix am înregistrat încă un trimestru cu randamente pozitive.

Autor: Alex Ciutacu

31.10.2019, 00:04 185
Fondul Suveran al Norvegiei, cu active de aproape 980 miliarde euro, a înregistrat un randament de 1,6% pe investiţiile sale în T3/2019, adică a realizat un profit de 23 miliarde euro, potrivit raportului oficial al celui mai mare fond suveran din lume.

„Pe segmentul de acţiuni şi de in­vestiţii cu randament fix am înregistrat încă un trimestru cu randamente pozitive. Am văzut în mod specific o contribuţie pozitivă din partea titlurilor de stat americane şi din partea acţiunilor listate în America de Nord, unde am obţinut un randament de 4,6%, respectiv 2,9%“, a spus Yngve Slyngstad, CEO-ul băncii care administrează Fondul Suve­ran al Norvegiei. Yngve Slyngstad a anunţat miercuri că va pleca de la conducerea acesteia după 12 ani, dar va continua să lucreze pentru fond dintr-o poziţie nouă cu sediul în Londra.

Oeystein Olsen, guvernatorul băncii centrale din Norvegia, a anunţat că a început căutările pentru un înlocuitor al lui Slyngstad şi a adăugat că banca a fost „extrem de mulţumită“ de performanţa sa ca CEO.

Fondul alimentat din banii de petrol şi gaze ai economiei nordice cu o populaţie de mai puţin de 5,4 milioane de locuitori a obţinut echivalentul a circa 4.300 euro pe cetăţean.

Fondul investeşte câştigurile Norvegiei din petrol şi gaze în pieţe bursiere străine, obligaţiuni şi imobiliare, iar săptămâna trecută a ajuns la o valoare record a activelor din gestiune de 10.000 miliarde coroane norvegiene, adică 976 miliarde euro.

Anul trecut, Fondul Suveran al Norvegiei şi-a majorat deţinerile la Banca Transilvania, BRD, Digi şi Petrom, a reintrat acţionar la MedLife, dar şi-a diminuat deţinerile la Electrica, Romgaz şi a lichidat la Transgaz.

Alimentat din banii pe care ţara nordică îi câştigă din activităţile petroliere, fondul este acţionar la zece companii listate la Bucureşti, cea mai mare deţinere a acestuia, ca procente în acţionariatul companiei respective, fiind la MedLife (2,78%).

La preţurile de la finele anului 2018, investiţia norvegienilor la furnizorul de servicii medicale private era de 4 mil. dolari. Pe parcursul anului 2017, fondul îşi lichidase deţinerea la MedLife, atunci de 0,47%.

Fondul a ajuns la investiţii de circa 103 milioane de dolari la bursa românească la finele anului trecut, în urcare cu 18% faţă de anul precedent.

Investiţia la MedLife este urmată de Compa Sibiu (2,24%) şi BRD (1,95%). Spre comparaţie, la finele anului 2017, cele mai mari trei deţineri în funcţie de procentele în acţionariat erau la Compa Sibiu (2,24%), BRD (1,44%) şi Electrica (0,96%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO