Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea vede profit la jumatate, dar creste salariile

29.03.2009, 21:50 87

Fondul Proprietatea si-a bugetat pentru anul acesta o injumatatire a profitului pana la 231,4 mil. lei, in conditiile in care dividendele incasate de la companiile din portofoliu - principala sursa de venituri a Fondului - vor inregistra o cadere de 70% fata de anul trecut, potrivit proiectului de buget.

Proiectul de buget pentru 2009 va fi supus aprobarii actionarilor Fondului Proprietatea in cadrul Adunarii Generale din 27 aprilie. Principalul actionar al Fondului este Ministerul Finantelor care controleaza peste 68% din capital, restul fiind detinut de peste 2.100 persoane fizice si juridice.
Fondul estimeaza ca va incasa venituri in valoare de 270,4 mil. lei, in scadere cu aproape 50% fata de 2008, si ca va raporta cheltuieli de aproape 39 mil. lei in scadere cu 9,5% fata de 2008. Profitul brut bugetat pentru anul in curs este de 231,4 mil. lei, mai putin cu aproape 52% fata de rezultatul raportat anul trecut.
"Bugetul Fondului pe 2009 va trebui rectificat pe parcursul anului", a spus Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea.
Spre deosebire de anii trecuti, cand veniturile din dividende reprezentau principala sursa de venit, in 2009 Fondul estimeaza o scadere de 70% a incasarilor de dividende pana la 112,6 mil. lei.
"Vom inregistra o reducere semnificativa a veniturilor in 2009, in primul rand a veniturilor din dividende, ca urmare a situatiei actuale din piata. Petrom a anuntat deja ca nu va distribui dividende, iar Petrom este cel mai mare platitor", a spus Dana Lulache. Fondul Proprietatea detine o participatie de 20,11% din capitalul Petrom.
Petrom a anuntat ca nu va distribui in acest an dividende din profitul pe 2008. Anul trecut, Fondul Proprietatea a incasat 218,6 mil. lei de la Petrom sub forma de dividende.
Anul acesta, veniturile din dobanzi vor fi principala sursa de venit, cu un nivel bugetat de 137,4 mil. lei, in crestere cu peste 60%. La sfarsitul anului trecut, Fondul avea plasate 572,2 mil. lei in depozite la cinci banci comerciale si titluri de stat in valoare de 417 mil. lei.
Proiectul de buget pe 2009 include o crestere cu aproape 66% a cheltuielilor cu salariile si indemnizatiile brute ale administratorilor. Numarul mediu de salariati estimat pentru 2009 este de 13, alaturi de care lucreaza cei sapte membri ai Consiliului de Supraveghere si cei trei membri ai Directoratului. Din mai anul trecut, Fondul Proprietatea este administrat in sistem dualist de un directorat sub supravegherea Consiliului de Supraveghere. Cheltuielile bugetate cu indemnizatiile brute ale celor cinci membri ai Comisiei de Selectie a administratorului sunt de peste un milion de lei.
Fondul Proprietatea detine in portofoliu 88 de pachete de actiuni din care cea mai valoroasa este participatia de 20,1% la Petrom, in valoare de 5,4 mld. lei (la 30 iunie 2008), urmata de participatia de 19,9% din Hidroelectrica in valoare de 2,8 mld. lei si de participatia de 17,2% din Nuclearelectrica in valoare de 991,6 mil. lei - ambele evaluate la 31 decembrie 2007, potrivit raportului emis de administrator.
Pe ordinea de zi a Adunarii din 27 aprilie mai sunt incluse aprobarea rezultatelor financiare pe 2008, aprobarea repartizarii profitului net pe 2008, revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere si numirea noilor membri.
Actionarii Fondului Proprietatea vor decide schimbarea componentei Consiliului de Supraveghere, la doar un an de la alegerea acestuia. Ales pe 5 martie 2008, Consiliul actual de Supraveghere este condus de Giovanni Ravasio, care detine functia de presedinte, si cuprinde alti sase membri: John N. Chrissoveloni, Mircea Ursache, Radu Francis Florescu, Ingrid Zaarour, Jozsef Birtalan si Flavia Teodosiu.
"Revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere va fi propusa actionarilor in urma unei solicitari din partea Ministerului de Finante", a declarat Dana Lulache, director general al Fondului, fara a da detalii despre persoanele care si-au depus candidatura.
Decizia de schimbare a membrilor Consiliului de Supraveghere are loc la scurt timp dupa ce comisia responsabila de selectia administratorului a fost schimbata de Guvern. La sfarsitul lunii ianuarie, Enache Jiru l-a inlocuit pe Sebastian Vladescu in functia de presedinte al Comisiei de Selectie. Atunci au mai fost numiti, ca membri, Galina Narcisa Oprea (in locul Ioanei Crenguta Leaua) si Dinu Marin (in locul lui Catalin Doica). Bogdan Dragoi si Nicolae Cinteza au fost mentinuti in Comisie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO