Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a vândut 4% din Petrom într-o ofertă fulger de 1 mld. lei. Preţ de vânzare de 0,43 lei pe acţiune, cu 9% sub cel din piaţă. Fondul mai rămâne cu 3% din cea mai mare mare companie listată la Bucureşti

Fondul Proprietatea a vândut 4% din Petrom într-o...

Autor: Liviu Popescu

20.01.2022, 09:05 2733

Joi dimineaţă, înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la Bucureşti, Fondul Proprietatea a anunţat că a vândut deja 2,275 miliarde de acţiuni ale OMV Petrom, echivalentul a 4% din companie, pentru 978 milioane de lei.

Astfel, la aproape 14 ore de când a anunţat că scoate la vânzare într-un plasament privat accelerat o deţinere importantă din Petrom, Fondul deja a găsit cumpărători, cel mai probabil fiind vorba şi de fonduri de pensii private.

Miercuri seară Fondul a anunţat că vinde până la 1,7 mld. acţiuni Petrom cu posibilitatea de a a mai adăuga încă 1,15 miliarde de unităţi. În final Fondul a vândut 2,275 miliarde de acţiuni la un preţ de 0,43 lei pe unitate. Spre comparaţie miercuri seară acţiunile SNP au închis la 0,47 lei, ceea ce înseamnă că Fondul a vândut la un preţ cu 9% mai mic faţă de cel din piaţă.

Pentru ordine de o asemenea valoare, preţurile sub cele de tranzacţionare sunt un lucru comun însă se reflectă imediat în cotaţie, în sens negativ. Cel mai probabil Petrom va deschide pe minus astăzi.

“Preţul de vânzare al acţiunilor a fost stabilit la 0,43 RON/acţiune. Veniturile brute rezultate din tranzacţie se ridica la 978.250.000 RON şi vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului, prin finanţarea programului de răscumpărare, astfel cum a fost aprobat de acţionarii Fondului, şi plata potenţialelor dividende către acţionarii Fondului, în absenta unor condiţii sau circumstanţe excepţionale de piaţă şi sub rezerva oricăror restricţii impuse de reglementările legale sau fiscale din Romania şi a aprobării acţionarilor”.

Prin urmare, participaţia Fondului la Petrom s-a redus de la 7% la 3%, adică la 1,7 miliarde de acţiuni.

Erste Group Bank AG şi SSIF Swiss Capital S.A. au acţionat în calitate de Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners, iar Banca Comerciala Română S.A. şi Auerbach Grayson and Company LLC au acţionat în calitate de Joint Bookrunners în cadrul Tranzacţiei.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO