Caută doar în titlu
Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea: Preţurile reglementate la energie vor aduce venituri mai mici la buget, investiţii reduse şi distorsionarea pieţei

Fondul Proprietatea: Preţurile reglementate la energie vor aduce venituri mai mici la buget, investiţii reduse şi distorsionarea pieţei

Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar la Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Petrom, consideră că implementarea Ordinului publicat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) privind preţurile reglementate la energie va reduce veniturile statului şi investiţiile, distorsionând piaţa de energie electrică.

„Măsurile propuse sunt extrem de mioape, orientate către beneficii pe termen scurt, cu costuri disproporţionat de ridicate. Ele vor avea ca efect profituri mai puţin sustenabile pentru companiile afectate, având impact atât asupra taxelor, cât şi a dividendelor încasate la bugetul de stat şi vor distruge investiţiile viitoare din sectorul energetic şi periclita securitatea energetică a României”, spune Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea. Ordinul care stabileşte preţuri reglementate a dus la o prăbuşire pe termen scurt a acţiunilor din energie, ulterior acestea dând semne de revenire.

„Ordinul ANRE se bazează pe premisa falsă că mecanismele economice pot fi controlate prin decizii administrative. Este o reţetă pentru dezastru care va duce la pierderi semnificative pentru companiile din energie şi va alunga investitorii din piaţă”, mai spune Johan Meyer. Acţiunile FP, societate de investitii de tip închis pe durată nelimitată cu o capitalizare de 7,4 miliarde de lei, se tranzacţionau marţi în creştere cu 0,49%, la preţul de 0,819 lei pe acţiune. De la începutul anului, FP înregistrează o scădere de 7,25%. Spre comparaţie, indicele principal BET înregistra marţi plus 113%, 7.407,5 puncte. 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.